Analys: ”Omstart i Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Fram till för några veckor sedan var det snudd på omöjligt att resa i Ryssland. Få flyg och tåg gick och om man väl kom iväg någonstans så möttes man vid framkomsten av krav på att sitta i karantän i två veckor. Det slog förstås – som överallt – speciellt hårt mot turistindustrin. Och i Ryssland var det badorterna vid Svarta Havskusten som drabbades allra värst.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Mängder av hotell och praktiskt taget alla restauranger stängde. Till och med stränderna var förbjudna att besöka. Och om man väl lyckades hitta ett flyg till det största turistmålet, Sotji, och dessutom ett öppet hotell – hur sugen blir man på att resa om man först tvingas sitta isolerad på hotellet i två veckor och efter det ändå inte få gå till stranden?

Men i samband med högtidlighållandet av Sovjets seger i kriget mot Nazityskland så började allt återgå till det normala. På grund av viruset hade firande skjutits upp från ”Segerdagen” den nionde maj till den 24 juni. Så någon vecka innan dess öppnades stränderna och restaurangerna och flygtrafiken till Rysslands riviera tog fart igen. När SVT:s fotograf Anton Koposov och jag flög dit var planet, med plats för över 300 passagerare helt fullt. Och  samma dag landade ytterligare över ett hundra plan.

Halvfulla restauranger

Ändå är många hotell fortfarande stängda, och de som är öppna har ofta gott om lediga rum. Men en stor del av turisterna bor på en sorts inofficiella boenden. De hyr rum hos privata värdar eller, som vi denna gång, på små pensionat som inte ens har en namnskylt mot gatan och som troligen kan hålla öppet bara tack vare de mutor som de betalar till polis och andra kontrollanter. Hur beläggningen på sådana boenden ser ut syns inte i någon statistik.

Hoppet har börjat att återvända. Ett ”sanatorium”, som det heter i Ryssland, alltså en sorts SPA-pensionat, som vi besökte hade öppnat i mitten av juni och börjat få hyfsade inkomster igen, en ekopark uppe i bergen började bli välbesökt igen och restaurangerna var i alla fall halvfulla.

Antalet döda kan stiga

Men det är inte säkert att det håller. Folk trängs på flyg och krogar. Tiotusentals ryssar samlades för att beskåda de för president Putin så betydelsefulla segerparaderna som hölls runt om i landet 24/6. Och miljontals väljare deltog i den så kallade ”allryska” omröstning som nu har gett Putin möjlighet att sitta kvar som president fram till 2036 om han skulle vilja det.

Det är inte osannolikt att smittspridningen och antalet döda kommer att stiga kraftigt inom en vecka eller två. Blir det så kan hårda restriktioner införas igen, och hotell, restauranger och turistorter gå en tidig höst till mötes.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.