Omtvistad omröstning om australiska gayäktenskap i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Austrlaliska hbtq-aktivister och människorättsgrupper i motsätter sig en planerad postomröstning i frågan om samkönade äktenskap. Nu argumenterar de i landets HD om att det är en fråga för parlamentet att lösa på egen hand.

Förespråkare för homosexuellas rättigheter i Australien vill inte att regeringen ska inleda poströstning i frågan om homosexuella ska få gifta sig. Nu tar de till juridiska åtgärder för att försöka hindra den.

De vill i stället att parlamentet ska ta beslut i frågan utan att låta folket säga sitt.

Inför landets högsta domstol argumenterar de att regeringen inte har den konstitutionella rätten att hålla poströstningen, som är planerad att inledas nästa vecka.

– Poströstningen är onödig och den har redan visat sig splittrande och skadlig. Hbtqi-grupper motsätter sig starkt omröstningen, och det gör vi också, säger Anna Brown från Human Rights Law Centre, som representerar gruppen Australian Marriage Equality och senatorn Janet Rice i ärendet.

Opinionsundersökningar visar att de flesta australier vill att samkönade äktenskap ska tillåtas, men många förespråkare ifrågasätter hur representativt resultatet från den frivilliga omröstningen kan bli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.