• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

FN–bilar med OPCW–personal i Damaskus. Foto: Omar Sanadiki

OPCW-experter kommer inte in i Douma

Uppdaterad
Publicerad

Experterna från OPCW, antikemvapenorgan som står FN nära, kommer sannolikt inte att komma in i Damaskus-förorten Douma under onsdagen, det uppger en FN:källa för nyhetesbyrån Reuters.

Det här innebär ytterligare försening för experterna som skall undersöka om den misstänkta attacken med kemiska stridsmedel ägde rum i Douma för en och en halv vecka sedan. OPCW har varit på plats i Syriens huvudstad Damaskus sedan helgen.

Säkerhetspersonal anlände till Douma igår tisdag för att bereda plats åt OPCW:s experter. Syriens FN–ambassadör sade under gårdagen att experterna skulle påbörja sitt arbete på onsdagen om de ansåg att säkerhetsförhållandena var goda. Enligt uppgifter till Reuters skall det ha förekommit skottlossning under det förberedande besöket.

Syrienkriget

50 döda

Den misstänkta attacken med kemiska stridsmedel ägde rum den 7 april och ska ha dödat omkring 50 personer. Assadkritiska organisationer samt USA med allierade hävdar att den syriska regimen.

Ryssland och den syriska regimen menar att attacken var iscensatt av rebellerna själva för att kunna tjäna som ursäkt för att USA, Storbritannien och Frankrike skulle kunna angripa Syrien.

Syriens FN–ambassadör har sagt att man gör allt för att underlätta för OPCW.

Macron: Syrien gjorde det

Frankrikes president, Emmanuel Macron, har dock sagt att man har bevis för att den syriska regimen ligger bakom attacken. Den franska regeringen har även sagt att om inte experterna får tillgång till Douma kommer bevis att försvinna.

USA anklagade under tisdagen Ryssland för att förhindra OPCW från att komma in i Douma. Det har däremot Moskva förnekat – Ryssland menar att fördröjningen beror på de USA–ledda robotattackerna mot Syrien i helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet