Opinionsframgång för grekisk höger

Uppdaterad
Publicerad

Opinionsmätningar visar att konservativa Ny Demokrati är största partiet igen.

Atenbörsen lyfte med över 6 procent på måndagen, då mätningarna visar att opinionsvindarna har börjat vända i Grekland.

Partier som står bakom låneuppgörelsen med EU och IMF växer inför nyvalet om tre veckor.

Fyra mätningar publicerade i helgen visar samma sak: konservativa Ny demokrati är åter största parti bland grekiska väljare.

Men trots måndagens lyft har börsen i Aten rasat med 36 procent sedan årshögsta i februari.

Slutar betala skatt och avgifter
Inför hotet om en grekisk statsbankrutt och ett utträde ur euro-samarbetet väljer alltfler greker att inte betala in skatter och avgifter, rapporterar tidningen Kathimerini på nätet. Samtidigt kommer uppgifter om hur det blir allt svårare att få kvitton när man köper varor och tjänster i det krisdrabbade landet, inne på femte året av recession och med en rekordhög arbetslöshet över 20 procent.

Vågen av uttag från banker fortsätter också, medan det rapporteras att myndigheter har infört stopp för rabatter till anställda och stoppat betalningar av räkningar från leverantörer.

Financial Times skriver samtidigt om hur en av de största börsmäklarna i Grekland, franskägda Newedge, slutat ta emot köporder på grekiska aktier och inte längre godtar grekiska aktier som säkerhet i sin verksamhet. Detta gäller även aktier med stort internationellt ägande, som banker och rederier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Greklands ekonomiska kris

Mer i ämnet