13273 vuxna i 13 länder har intervjuats om deras syn på Donald Trump och USA:s hantering av coronapandemin. Av svaren att döma är de inte imponerade. Foto: Susan Walsh, AP/TT arkiv

Opinionsundersökning: Så tycker omvärlden om Trump och hans coronahantering

Uppdaterad
Publicerad

I USA har han gott om anhängare, men i många andra länder är skepsisen mot Donald Trump och hans hantering av coronakrisen mer utbredd. Enligt en internationell opinionsundersökning är omvärldens förtroende för USA lägre än på länge. Fast det finns undantag.

Det oberoende amerikanska forskningsinstitutet Pew har telefonintervjuat 13 273 vuxna i 13 länder, däribland Sverige, om bland annat vad de tycker om USA, dess president samt supermaktens hantering av coronapandemin.

Spanjorerna, själva hårt drabbade av pandemin, är de mest positiva till USA:s hantering av coronaviruset. Ändå är det bara 20 procent av dem som tycker att landet gjort ett bra jobb. Men betydligt fler, 54 procent, svarar att det egna landet gjort det bättre. Ännu mer beröm ger man till WHO:s, EU:s och Kinas hantering av smittan.

Tabellen visar hur respondenterna i 13 länder ser på hur framgångsrikt USA, det egna landet, WHO, EU respektiva Kina hanterat coronapandemin. Foto: Skärmdump Pew Institute

Paradoxernas Sydkorea

I motsatt ände återfinns Sydkorea. Där anser blott 6 procent av de tillfrågade att USA gjort ett bra jobb medan 88 procent är nöjda med det egna landets smittskyddsåtgärder.

Samtidigt utmärker sig just Sydkorea som det land där klart flest är positiva till USA som nation, 59 procent. Mest negativa på den punkten är belgarna. Belgien är även landet som är minst positiva till Trump personligen, medan presidenten åtnjuter störst populäritet i Japan, där 25 procent svarar att de har förtroende för honom.

Det vänstra diagrammet nedan visar att Sverige ligger någonstans i mittfältet – både vad gäller synen på USA som nation och förtroendet för Trump.

Diagrammet till vänster visar hur många av de intervjuade som är positiva till USA som nation respektive har förtroende för president Trump. Det till höger visar Trump-förtroendet bland dem som säger sig stödja högerpopulistiska partier jämfört med övriga partisympatisörer. Foto: Skärmdump Pew

Politisk hemvist avgör

Pew Research Center har även undersökt hur synen på Trump skiljer sig åt beroende var på den politiska kartan den svarande placerar sig. Det visar sig att anhängare till Europas högerpopulistiska partier är mindre negativa till president Donald Trump än personer med andra partisympatier. Men även bland högerpopulister är det fler som saknar förtroende för Trump än som har det.

Minst negativa till Trump är sympatisörer till spanska Vox, 45 procent av dessa säger sig ha förtroende för honom. I andra änden placerar sig anhängarna till Dansk Folkeparti, där 85 procent saknar förtroende för den amerikanske presidenten.

Ekonomiskt omsprunget

När det gäller USA:s ekonomiska makt är det enligt undersökningen numera bara Sydkorea och Japan som håller jänkarna som nummer ett. I resten av länderna, även Kanada, anser en klar majoritet att Kina tagit täten i den ekonomiska kapplöpningen.

Bara i Sydkorea och Japan betraktar respondenterna USA som världens främsta ekonomiska stormakt. I resten av världen är Kina nummer ett. Foto: Skärmdump Pew Research Institute

Bilden av ett USA som blivit ekonomiskt förbisprunget skulle sannolikt nyanserats om länder i Latinamerika, Mellanöstern och Afrika hade ingått i undersökningen. Men det gör de alltså inte.

Fakta om undersökningen

Mellan den 10 juni och 3 augusti intervjuades 13273 vuxna i 13 länder med ”utvecklad ekonomi” i Nordamerika, Europa, Asien och Oceanien. Afrika, Syd- och Mellanamerika finns alltså inte representarade.

Frågorna har ställts över telefon och har handlat om synen på USA som nation, dess hantering av coronapandemin samt dess politiska ledning.

Länderna som undersökts är:

  • Kanada
  • Belgien
  • Danmark
  • Frankrike
  • Tyskland
  • Nederländerna
  • Spanien
  • Sverige
  • Storbritannien
  • Australien
  • Japan
  • Sydkorea

På Pew Research intitutes hemsida finns mer om undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.