Öppning av järnridån firades

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagen den 19 augusti 1989 hölls den paneuropeiska picknicken vid gränsen mellan Österrike och Ungern. Det var där som de första människorna tog sig ut ur östblocket. Några månader senare föll Berlinmuren.

Idag, exakt tjugo år efter den historiska händelsen, samlades representanter för Tyskland, Ungern och Österrike i gränsstaden Sopron för att uppmärksamma den minnesvärda dagen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Ungerns president Laszlo Solyom höll tal sedan de träffat före detta östtyskar som tog sig över den österrikiska-ungerska gränsen i augusti 1989.

Symbolisk öppning

Redan i maj samma år hade Ungern börjat riva det gamla taggtrådsstängslet vid gränsen till Österrike och just den 19 augusti skulle gränsen öppnas symboliskt i tre timmar.

Men bara minuter innan gränsen öppnades bröt sig en stor grupp östtyskar igenom till andra sidan och dess frihet.

Över 600 personer tog sig till Österrike i vad som blev den första stora utvandringen av östtyskar sedan Berlinmuren byggdes 1961.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt medverkade som företrädare för det svenska EU-ordförandeskapet och även EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso närvarade.

”Europeisk historia ändrades”

Barroso sade i ett uttalande före ceremonin att den fredliga picknicken ”hjälpte till att förändra kursen för europeisk historia”.

-Den ledde till en kort öppning av järnridån och bidrog till dess slutliga fall och den fredliga återföreningen av Tyskland, tillade han.

Den paneuropeiska picknicken organiserades av ungerska oppositionspartier under ledning av reformkommunisten Imre Pozsgay och Otto von Habsburg, ordförande för Internationella pan-europeiska unionen och son till den siste österrikisk-ungerske kejsaren.

Den östtyske ambassadören i Ungern, Gerd Vehres, bjöds dock inte in till träffen.

50.000 personer flydde

Sedan den ungerska regeringen officiellt öppnat gränsen den 11 september, flydde uppskattningsvis 50 000 personer till Österrike.

Bara två månader senare, den 9 november, öppnade DDR-vakterna gränsövergångarna i Berlin.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.