Oppositionskandidaten Carlos Oscariz kandiderar till guvernör i delstaten Miranda. Foto: TT

Splittrad opposition när Venezuela går till regionalval

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens regionalval är det första ordinarie valet i Venezuela sedan oppositionens storseger i parlamentsvalet för snart två år sedan. Men efter gatuprotesterna mot regeringen tidigare i år finns en djup spricka inom oppositionen – mellan de som ställer upp i valet och de som bojkottar hela valprocessen.

– Opinionssiffrorna är inte dåliga men vi måste få upp valdeltagandet, säger Liliana Hernández som är valkoordinator för oppositionsalliansen MUD.

Under söndagens regionalval i Venezuela ska 23 guvernörer väljas. Foto: Raiber Monagas
Krisen i Venezuela

Från ett litet kontor i ett medelklassområde i östra Caracas leder hon oppositionens kampanjarbete inför söndagens regionalval där 23 guvernörer ska väljas. Och efter gatuprotesterna tidigare i år som skördade över 100 människoliv har Venezuela världens blickar på sig.

– För sex månader sedan hade omvärlden ingen aning om vad som hände i Venezuela. Nu kallas Maduro äntligen för diktator, säger Hernández.

Splittrad opposition

Jag frågar Liliana Hernández varför oppositionen deltar i valet om de anser att Venezuela är en diktatur.

– Venezuela kallas för diktatur men auktoritär regering är en bättre beskrivning. Vi deltar i valen trots oschyssta spelregler eftersom vi är demokrater och vill använda varje val för att sätta press på regeringen.

”Opinionssiffrorna är inte dåliga men vi måste få upp valdeltagandet”, säger Liliana Hernández som är valkoordinator för oppositionsalliansen MUD. Foto: Raiber Monagas

Men oppositionen i Venezuela är splittrad. Där finns flera ideologiska riktningar och olika syn på hur man ska förhålla sig till det rådande systemet.

– Skiljelinjen går mellan de som vill fortsätta med civil olydnad genom gatuprotester och de som vill delta i val och vinna inflytande inom ramen för systemet, säger filosofiprofessorn Erik del Búfalo. 

Twittrar motstånd

Genom sitt aktiva twittrande som slår mot såväl regering som oppositionspartier har han blivit en viktig röst för den del av oppositionen som tycker att man ska bojkotta valet.

Del Búfalo menar att det är svårt för oppositionspartierna att övertyga folk om att rösta efter månader av gatuprotester som presenterats som den slutgiltiga konfrontationen med regeringen.

Filosofiprofessorn Erik del Búfalo har blivit en viktig röst för den del av oppositionen som tycker att man ska bojkotta valet. Foto: Raiber Monagas

– Personligen kommer jag inte att rösta. Jag vill inte belöna den politiska klassen, säger Erik del Búfalo.

Många tvekar om de ska rösta

Filosofiprofessorn visar oss runt på det lummiga Simon Bolívar-universitetet som är ett fäste för oppositionen. Men det är många studenter som tvekar över om de ska rösta eller inte.

– Jag litar inte på valmyndigheten och borde därför inte rösta. Men samtidigt kan en bojkott ge ännu mera makt till de som styr landet, säger Carlo Morici.

– Jag vet faktiskt inte hur jag ska göra, instämmer Angelica Ysaccis.

På den statliga tv-kanalen håller president Maduro ett av sina långa direktsända tal.

– Det är outhärdligt, suckar Liliana Hernández och lägger ifrån sig fjärrkontrollen.

Låga popularitetssiffror för Maduro

Med sina låga popularitetssiffror är Maduro knappast något dragplåster för regeringssidan.

Hernández vill därför göra regionalvalen till en folkomröstning om presidenten för att locka missnöjda medborgare till vallokalerna.

– Regeringen vill bara prata om arvet från Hugo Chávez så för oss gäller det att påminna väljarna om att det här handlar om Maduro och hans styre, säger Liliana Hernández innan hon skyndar vidare till nästa valmöte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet