Lulzim Basha under en protest i april. Arkivbild. Foto: TT/AP

Oppositionen i Albanien uppmanar till fortsatta protester mot regeringen

Publicerad

Efter våldsamheterna under lördagens protester uppmanar oppositionledaren Lulzim Basha alla albaner att demonstrera mot regeringen på måndag kväll.

Protesterna mot premiärministern Edi Ramas socialistregering har pågått sedan februari. Regeringen beskylls för valfusk, korruption och kopplingar till organiserad brottslighet, vilket den förnekar. Oppositionen kräver att regeringen avgår och att det utlyses nyval.

Under lördagens protester i huvudstaden Tirana skadades både poliser och demonstranter. Bland de som demonstrerade fanns det maskerade personer, som kastade bensinbomber och sten mot regeringshögkvarteret. Polisen svarade med tårgas och vattenkanoner. Femtio personer greps.

”Barbariskt våld”

I en mindre protest på söndagen fördömde det konservativa Demokratiska partiets ledare Lulzim Basha våldet mot demonstranter och uppmanade till nya protester under måndagskvällen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Det barbariska våldet mot hundratals demonstranter kommer i morgon att få ett proportionerligt svar från ett enat och beslutsamt folk, sa Basha när han talade framför polishuset i Tirana.

Han uppmanade alla albaner att delta i protesterna.

Socialistpartiet har egen majoritet i det albanska parlamentet. Flera oppositionspolitiker har lämnat sina parlamentsplatser i protest mot regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.