Ungerns premiärminister Viktor Orbán har valts om till en tredje mandatperiod. Foto: TT

Orbán insvuren igen: ”Den liberala demokratins era är slut”

Uppdaterad
Publicerad

Viktor Orbán har återigen svurits in som Ungerns premiärminister, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det blir hans tredje mandatperiod i rad.

Orbáns parti Fidesz vann en jordskredsseger i parlamentsvalet den åttonde april i år.

Med sin stora majoritet – 133 av 199 säten i den lagstiftande församlingen – har nu Orbáns parti mandat att ändra landets konstitution utan hinder.

54-årige Orbán, som svor sin ed direkt efter omröstningen, har sagt att hans regerings huvudsakliga mål kommer att bli att ”slå vakt om Ungerns säkerhet och kristna kultur”, skriver nyhetsbyrån AP.

”Kristen demokrati”

”Den liberala demokratins era är slut”, säger Orbán enligt Reuters. Han menar också att EU bör ge upp ”mardrömmen om Europas förenta stater”.

”Vi har ersatt en havererad liberal demokrati med en 21:a århundradets kristen demokrati, vilket garanterar folkets frihet och säkerhet”, säger Orbán.

”Den stödjer den traditionella familjemodellen med en man och en kvinna, håller antisemitismen stången och ger en chans till tillväxt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.