Orbán mot supermajoritet – kan göra ändringar i grundlagen

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen stod det klart att Viktor Orbán och hans högerparti Fidesz står som vinnare i valet i Ungern. Orbán verkar samtidigt ha fått två tredjedelars majoritet i parlamentet, vilket betyder att Orbán nu kan göra ändringar i grundlagen.

Reaktionerna efter söndagens val har varit blandade i Ungern. Oppositionen var besvikna över valresultatet och flera partiledare lämnar sina poster.

Viktor Orbán vann valet med 49,5 procent av de hittills räknade rösterna och trots kritiken mot honom är han en omtyckt ledare.

Parlamentsval i Ungern 2018

– Han har ett stort stöd, som inte bara beror på frågan gällande invandring. Många tycker om honom som person och ser honom som en landsfader, säger Sara Svensson, statsvetare vid Centraleuropeiska universitetet i  Budapest.

Valets överraskningar

Det avgörande i valet är den supermajoritet som Fidesz och det kristdemokratiska parti, som de är allierade med, kommer att ha om valresultatet som än så länge räknats står sig.

– Det här har låtit Orbán, under de gångna åtta åren, göra stora ändringar, som enligt kritiker både undergräver rättstaten i Ungern men som samtidigt gör det lättare för Fidesz att vinna senare val enligt oppositionen, som vart väldigt missnöjda med det här, säger Carl Fridh Kleberg, utrikesreporter på SVT Nyheter.

Enligt honom hade många oppositionspolitiker hoppats på någon slags skräll i valet, eller att det stora valdeltagandet kunnat tyda på att folket taktikröstat på andra kandidater för att minska Orbáns inflytande och på så sätt förhindra majoriteten som Fidesz verkar ha fått.

Det har varit ett ovanligt högt valdeltagande, vad beror det på?

– Det beror på att valet har varit väldigt polariserat. Från Fidesz så har det hörts att det är sista chansen att hindra massinvandringen som skett i övriga Europa. Från oppositionen har det samtidigt hörts att det måste bli ett maktskifte för annars blir det svårare att rösta bort Orbán i nästa val på grund av förändringarna som de kommer att göra i institutionerna, säger statsvetaren Sara Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parlamentsval i Ungern 2018

Mer i ämnet