Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se exempel på hur båda sidor i kriget avhumaniserar varandra. Psykologen David Bergman menar att det kan få flera konsekvenser. Foto: SVT

Orcher, nazister och grisar – så demoniseras soldaterna i kriget

Publicerad

De kallas grisar, orcher, nazister och kackerlackor. I kriget i Ukraina har öknamnen och demoniseringen av fiendesoldaterna blivit ett vapen för båda sidor.

– Man gör dem till någon form av ohyra som behöver utplånas, säger David Bergman, doktor i psykologi.

Kriget i Ukraina utkämpas inte bara vid frontlinjen, med kulor och granater – Ukraina och Ryssland bedriver också propagandakrig i sociala medier. De här parallella krigen kan samspela med varandra, till exempel när man på olika sätt avhumaniserar fiendesoldater.

Avhumaniserandet av fiendesoldater är nödvändigt i krig, menar David Bergman, major och doktor i psykologi vid Försvarshögskolan.

– Det förflyttar fokus och gör motståndaren från en människa till ett objekt: fienden. Det är det som möjliggör att man kan fungera på stridsfältet.

”Ökar risk för krigsbrott”

Men det är lätt att gå över en hårfin gräns, framhåller han.

– Faran är att man går bort från det avhumaniserande till ett demoniserande tillstånd som piskar upp till våldsutövning.

Då ökar risken markant för överträdelser, krigsbrott och folkmord, säger Bergman. Han lyfter flera historiska exempel:

– Det kanske mest kända kommer från Förintelsen, där judar kallades för råttor. Ett annat exempel är folkmordet i Rwanda på 1990-talet där tutsierna kallades för kackerlackor.

Orcher och ”dill”

I den ryska propagandan har Putin alltsedan invasionen inleddes kallat ukrainare, i synnerhet regeringen i Kiev, för nazister. Det är en benämning som också används flitigt om de ukrainska soldaterna. Ett annat öknamn som används är ”dill”.

I den ukrainska propagandan kallas de ryska soldaterna ofta för orcher – alltså de förvridna och korkade varelser som slåss för den onda sidan i böckerna och filmerna om Härskarringen. De har också avbildats som grisar.

Se exempel på avhumaniseringen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet