Jämna i lokalval i Turkiet. Foto: Ali Unal/AP/TT

Bakslag för Erdogan i turkiska lokalval

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans parti AKP förlorade makten i huvudstaden Ankara i söndagens lokalval. Partiet riskerar också förlora makten i mångmiljonstaden Istanbul.

Medan rösterna fortfarande räknades i det mycket jämna valet i Istanbul gick oppositionens största kandidat Ekrem Imamoglu ut med att CHP hade segrat:

– Jag vet att vi har vunnit i Istanbul. Det står helt klart, säger CHP:s kandidat Ekrem Imamoglu, enligt Reuters.

Tidigare under kvällen hade president Recep Tayyip Erdogans partikamrat Binali Yildirim utropat sig själv till segrare.

– Vi har vunnit valet i Istanbul. Vi tackar Istanbuls invånare för det mandat de gett oss, säger Binali Yildirim, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt valmyndigheten så ledde oppositionen CHP med bara några få röster, cirka 27 000, när 99,68 procent var räknade, enligt nyhetsbyrån DHA.

Lokalvalet i Ankara ser ut att också bli ett bakslag för Erdogans parti AKP. Med nästan 92 procent av rösterna räknade hade oppositionspartiet CHP:s kandidat en knapp ledning med fyra procent, rapporterar Reuters. Presidenten bekräftade till och med förlusten under ett tal på söndagen i staden.

– Även om vårt folk ger bort valet av borgmästaren, gav de distrikten till AKP, sade Erdogan.

Fortfarande ser det ut som att Erdogans AKP har ett stort stöd på Turkiets landsbygd något som presidenten själv tryckte på under nattens tal.

Prestige står på spel för Erdogan

Mycket prestige står på spel för Erdogan i Turkiets lokalval.

Erdogans konservativt islamistiska AKP har vunnit vartenda val sedan det kom till makten 2002. Mycket tack vare en ekonomisk framgångsvåg.Men nu har den turkiska ekonomin stora problem. Inflationen är hög liksom arbetslösheten och fjolårets valutakris, då liran tappade mer än 30 procent av sitt värde, har resulterat i negativ tillväxt.

– Valet är en indikator på regeringspartiets förmåga att bibehålla sin makt och popularitet, trots exempelvis de ekonomiska svårigheterna, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Drygt 57 miljoner människor var röstberättigade i lokalvalen. Vallokalerna stängde klockan 19 svensk tid och någon gång under måndagsdygnet väntas det preliminära resultaten vara klara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.