EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker varnar Turkiet för att återinföra dödsstraffet. Foto: TT

Ordkrig om turkiskt dödsstraff

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet kan sluta hoppas på ett medlemskap i EU ifall landet återinför dödsstraff. Om så sker kommer alla förhandlingar att stoppas omedelbart, meddelade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på måndagen.

I en intervju med franska tv-kanalen France 2 uttryckte Juncker att ett land som har dödsstraff inte hör hemma i EU.

Efter kuppförsöket i Turkiet talade president Recep Tayyip Erdoğan till sina anhängare, som skanderade om dödsstraff för kuppmakarna, utanför sitt residens i Istanbul. Erdogan svarade med att säga att kravet inte kan ignoreras och sade att man inte kan spilla någon tid för att återinföra dödsstraffet.

Oroligheter i Turkiet

– Jag tror att Turkiet, som det ser ut nu, inte är redo att bli medlem inom den närmsta framtiden och inte heller inom en längre tidsperiod, säger Juncker till tv-kanalen France 2.

Hotar avbryta förhandlingar

Om Turkiet skulle återinföra dödsstraffet så kommer EU att omedelbart avbryta alla förhandlingar om EU-medlemskap, fortsatte Juncker.

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu har svarat med att EU inte kan hota Turkiet på grund av beslutet kring dödsstraffet och anser att Juncker inte ska se ned på Turkiet, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet