Den tropiska orkanen Dorian väntas nå Floridas kust under tisdagsmorgonen, men hur nära land den kommer är svårt att säga, enligt SVT:s meteorolog Per Stenborg. Foto: Johan Paulin/SVT, SVT Grafik

Orkanen Dorian närmar sig Floridas kust

Uppdaterad
Publicerad

Den tropiska orkanen Dorian rör sig långsamt framåt och vidare västerut från Bahamas. Men exakt hur orkanen kommer att dra fram är svårt att förutspå, enligt SVT:s meteorolog Per Stenborg.
– Den lever sitt eget liv just nu och är så pass stor och mäktig att den styr sin bana själv, säger han.

Under söndagen nådde den tropiska orkanen Dorian önationen Bahamas. Byvindar på upp till 98 meter per sekund har uppmätts och Röda Korset uppskattar att 13 000 hushåll ska ha skadats allvarligt eller förstörts av orkanens framfart.

Dorian närmar sig snart USA:s kust, och har nu nedgraderats från den högsta klassen, kategori 5, till en kategori 4-storm.

– Den rör sig jättelångsamt vidare västerut och in mot Floridas kust. Sedan är det tänkt att själva centrum på orkanen, stormögat, ska vika av norrut. Stormögat kommer aldrig in över land utan den stryker upp längs hela USA:s östkust, säger Per Stenborg.

Karta över orkanen Dorians framfart. Foto: SVT Grafik

Svårt ge exakt prognos

Dorian väntas nå Floridas kust under tisdagseftermiddagen, svensk tid. Det värsta scenariot, enligt Per Stenborg, är om orkanen håller sig precis utanför kusten.

– Då är den så pass nära land att vindar, högvatten, vågor, blåst och regn blir som kraftigast. Det kan bli mellan 100 och 150 millimeter regn, men det beror på vilken bana orkanen väljer att ta, säger han.

Det finns även en möjlighet att orkanen rör sig längre österut, längre ut på havet.

– Om den avviker lite längre österut, då kanske Florida klarar sig på många håll. Men det är väldigt vanskligt att säga hur stor effekt det kommer att vara, säger Per Stenborg.

Rester av Dorian

Fram till och med fredag kväll väntas Dorian fara fram norrut längs med USA:s östkust. Därefter väntas den dra vidare ut över Atlanten.

– Då tappar den stinget och blir ett normalt lågtryck som vi är vana med att få in från Atlanten, säger Per Stenborg.

I slutet av nästa vecka kan Norden få känna av resterna av Dorian, tror han.

– Vi kommer få en del av ”ex-Dorian” i slutet av nästa vecka. Den kommer att finnas med i våra prognoser, men riktigt vad det innebär är svårt att säga. Det som brukar hända är att det blir ganska varmt, säger Per Stenborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer