Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dramatiska bilder när Lota drar in över Colombia. Foto: Reuters

Orkanen Iota drar in över Nicaragua – kommer orsaka stora översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga orkanen Iota drar in över Centralamerika, samma område som nyligen drabbades av ovädret Eta. Då omkom uppemot 200 människor.

Nu väntar översvämningar, regnmassor och jordskred.

Vindar på 72 meter i sekunden, enorma stormvågor och kraftigt skyfall hotar nu Centralamerika. Orkanen har redan dragit fram över Colombias kust och orsakat kraftiga översvämningar och på ön Providencia är elnätet helt utslaget, rapporterar BBC.

”Som 250 kilometer i timmen”

Iota uppstod som en tropisk storm i Karibien i fredags och har snabbt vuxit till förkrossande styrka. Orkanen har nu nått Nicaragua, därefter slår den in över Honduras och väntas få förödande konsekvenser för miljontals människor.

– Den är väldigt kraftig, en kategori fem på en femgradig skala. Det innebär att det kan blåsa uppemot 70 meter per sekund, det är ungefär 250 kilometer i timmen, säger SVT:s meteorolog Josefine Bergstedt.

”En bomb”

Området är redan utsatt efter de kraftiga översvämningar som orkanen Eta orsakade för ett par veckor sedan. Honduras president Juan Orlando Hernández kallar Iota för en ”annalkande bomb”.

– Det blåser mycket och det tar med sig vatten, när det kommer in över grundare vatten får vi de här kaskadvågorna som kastas upp över kusten och det väntas också mycket regn i samband med den här orkanen. Ungefär 75 centimeter regn som kommer orsaka stora översvämningar och jordskred.

Sex meters stigning

Iota är den 13:e tropiska orkanen på Atlanten under årets säsong. Den spås snabbt avta i styrka när den drar in över land, men vattenmängderna som den för med sig är nog så katastrofala. Havsnivån väntas stiga upp till sex meter mot normala nivåer.

– Vi bävar alla för våra liv, säger Magdalena Bell, som har tagit skydd på ett evakueringscenter i kuststaden Puerto Cabezas i Nicaragua, till Reuters.

200 människor omkom

Mitt i kaoset efter Etas härjningar, där uppemot 200 människor omkom i översvämningar och skred, har myndigheter från Guatemala i norr till Panama i söder än en gång tvingats beordra evakueringar.

Ledarna i regionen säger att ovädren beror på klimatförändringarna, och får stöd av FN:s flyktingorgan, som förra veckan rapporterade att klimatförändringar har ökat intensiteten av både regn och torka i Centralamerika, skriver Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer