Stormen Matthew på väg mot Jamaica Foto: TT

Orkanen Matthews hotar Jamaica

Publicerad

Orkanen Matthew närmar sig Jamaica. Orkanen har nedgraderats till kategori fyra, den näst högsta på den så kallade Saffir-Simpson-skalan. Vindhastigheten uppges vara 69 meter per sekund, eller 250 kilometer i timmen, enligt USA:s orkancenter NHC.

En varning har utfärdats i stora delar av karibiska havet för den annalkande stormen Matthew, och hårdast väntas den drabba Jamaica. På lördagsmorgonen klassades Matthew som en femma på Saffir-Simpson-skalan, den högsta graden på skalan. Men på förmiddagen nedgraderades den till en fyra.

Under förmiddagen rapporterade Reuters att orkanen befann sig knappt 70 mil sydost om Jamaicas huvudstad Kingston dit den väntas nå på måndag.

Nödsituation

Man har aktiverat det nationella center för nödsituationer som finns i landet, och premiärminister Andrew Hollness har med mycket kort varsel kallat till ett extra möte om hur landet förbereder sig för orkanen.

Experter varnar för tropiska stormförhållanden i Haiti och Kuba under de närmaste två dagarna. En person avled i östra Karibien där Matthew tidigare i veckan orsakade översvämningar och jordskred.

Kan bli historiskt hård orkan

Jamaicanerna är förvisso vana vid tårda tropiska stormar, men orkanen Matthew ser nu alltså ut att vara av sällan skådad karaktär. Vindhastigheter på 242 kilometer i timmen (motsvarande över 67 meter per sekund) har registrerats.

Om orkanen slår till med sådan kraft när den når Jamaica innebär det att den är kraftigare än orkanen Gilbert. Det var 1988 som Gilbert dundrade in över den lilla ö-nationen och blev den hårdaste och mest förödande stormen för Jamaica i modern tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer