Se orkanen Nicholas framfart. Foto: Reuters

Se när taket böjs till marken av orkanen Nicholas

Uppdaterad
Publicerad

Det tropiska ovädret Nicholas har uppgraderats till en orkan, och farliga mängder regn väntas. Det finns risk för ”livshotande översvämningseffekter”, speciellt i storstadsområden, enligt USA:s orkancenter NHC.

Nicholas har nått land på sin väg mot flermiljonstaden Houston och för med sig ”kraftigt regn, starka vindar och stormfloder till delar av Texas centrala och norra kust”, heter det i ett utskick från NHC.

Men vilka effekter som kan komma, och var de i så fall drabbar hårdast, är svårt att förutse.

– Vi vet helt enkelt inte. Moder natur kommer att göra vad moder natur gör, säger stadens borgmästare Sylvester Turner, enligt tidningen Houston Chronicle.

De högsta uppmätta ihållande vindstyrkorna som har uppmätts är på över 33 meter per sekund och 460 millimeter regn väntas på vissa håll i Houstonområdet, enligt prognoserna.

”Vi räknar med kraftigt regn”

Avspärrningar har satts upp och räddningsmyndigheter är beredda.

”Jag uppmanar alla att hålla sig borta från vägarna vid solnedgången och att undvika att köra från i kväll och till i morgon eftersom vi räknar med kraftigt regn”, twittrar Sylvester Turner.

Nicholas väntas mildras de närmaste dagarna.

Texasguvernören Greg Abbott uppmanade på måndagen alla invånare att följa uppmaningar och varningar från lokala myndigheter.

Skolorna stänger

Ovädret påverkar även flyg- och fartygstrafiken i området.

Under måndagseftermiddagen stängde skolorna, som även håller stängt under tisdagen. På onsdag kommer stormen att nå sydvästra Louisiana, enligt prognoserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.