Orlandobor vill beväpna sig

Publicerad

Tre dagar efter massakern på gayklubben Pulse funderar flera Orlandobor på att köpa vapen för att känna sig trygga. Samtidigt utreds skytten Omar Mateens fru för medhjälp till mord och mordförsök, eftersom polisen misstänker att hon kände till planerna på attacken.

Jay Johnston, José Rodriguez och deras vän Diane har precis kommit ut från Orlando Gun Club, en skjutbana och vapenbutik i södra delen av staden. Knappt tre dygn efter attentatet mot gayklubben Pulse, som hittills krävt 49 dödsoffer, funderar Diane på att köpa sin första pistol.

– Jag tycker att jag behöver en pistol för att känna mig säker efter det som hände på klubben. Och jag vill passa på innan de ändrar lagarna så att det blir svårare, säger hon.

Terrordådet i Orlando

Vill köpa pistol

Vi hinner inte längre än så innan vapenbutikens föreståndare kommer ut på parkeringen och hövligt men kort ber oss att inte göra någon intervju på marken som hör till butiken.

– Det här är privat område och vi har handskats med frågor hela dagen, säger han med trött röst.

Något köp blev det inte i dag för Diane, bara några övningsrundor på klubbens skjutbana. Trots att hon tänker köpa en pistol för att känna sig trygg så är hon för hårdare vapenkontroll.

– Jag tycker att det är bra att människor som är laglydiga kan skaffa vapen men det behövs hårdare regler. Skytten hade undersökts av FBI flera gånger.

Bär ofta vapen

Jay Johnston och José Rodriguez är förlovade och flyttade ihop för sex månader sedan. De har varit på Pulse flera gånger och kände två av dem som dödades i attacken. De äger också varsitt skjutvapen. José Rodriguez kommer ursprungligen från en småstad i Mellanvästern. Där kände han sig aldrig trygg med att öppet visa att han är homosexuell. I Orlando är det bättre men han är fortfarande försiktig på vissa platser. Pistolen bär han ofta med sig, vilket är lagligt i Florida så länge den inte är synlig.

– Jag köpte en pistol för ett par veckor sedan för att känna mig säkrare. Jag har blandade känslor inför hårdare vapenlagar, säger José Rodriguez.

Misstänker Mateens fru

Den amerikanska federala polisen FBI misstänker att Omar Mateens fru visste om att han planerade en attack, rapporterar The New York Times och NBC.

Enligt uppgifter till Fox News ska åklagare nu ha övertygat en jury att utreda henne, misstänkt för medhjälp till mord på 49 personer och mordförsök på 53, såväl som att hon inte anmält misstankarna om den förestående attacken till polisen och ljugit vid förhör.

Kvinnan ska ha sagt till FBI att hon kört honom till klubben och varit med när han köpt ammunition, men att hon även försökt att få honom att inte genomföra attacken.

Enligt CBS ska hon ha genomfört ett förhör med lögndetektor.

– Vi vet inte vad som är sant och inte, säger en polisman vid FBI till New York Times, och tillägger att utredningen är i ett tidigt skede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet