Oro att Ungern bryter mot demokratiregler – EU-beslut dröjer

Uppdaterad
Publicerad

I Ungern växer frustrationen hos oppositionen över att inte få komma till tals på den allmänna tv:n och radion inför Europavalet. Trots oron att Ungern bryter mot EU:s demokratiregler dröjer medlemsländernas beslut att agera.

– Om Orbàns inriktning vinner Europavalet så väntar en tragisk framtid, inte bara i Ungern utan också för hela Europeiska gemenskapen, säger Ágnes Kunhalmi som är parlamentsledamot för socialistpartiet.

Europaparlamentet ser en klar risk att Ungern allvarligt bryter mot unionens grundläggande demokratiregler, och röstade för att öppna ett ärende om fördragsbrott i september. Bryter ett land mot unionens fördrag kan i sista hand EU-pengar eller rösträtten på ministermötena dras in. Men för att inleda en process mot Ungern krävs att minst 4/5 av medlemsländerna ser samma risk som Europaparlamentet.

”Tandlöst EU”

Beslutet från EU-ministrarna har dragit ut på tiden. Eftersom det är första gången ett ärende om fördragsbrott kommer från parlamentet har ministrarna varit osäkra på hur man ska handskas med det.

Polen, som är föremål för en liknande granskning, har gjort klart att landet kommer rösta emot, medan flera andra länder tvekar. Oppositionen i Budapest pratar om ett tandlöst EU som inte är byggt för att ta itu med medlemmar där demokratin försvagas.

– Än så länge finns det de som står upp för det ungerska folkets intressen, men efter Europavalet kan det ändras, säger Ágnes Kunhalmi.

Tog sig in i tv-huset

Europaparlamentet nämner flera orosmoln för den ungerska demokratin. Bland annat politiskt inflytande över domstolarna och brister i yttrandefriheten. Under de stora protesterna före jul tog sig flera av oppositionens parlamentsledamöter in i tv-huset och krävde att få komma till tals. Till slut blev några av dem bryskt utslänga.

Åklagaren har nu sagt att vakterna gjorde rätt. En av de utslängda parlamentarikerna berättar varför de tog sig in i tv-huset.

– Desinformation, vilseledande av folket, var anledningen till att vi var i tv-huset. Därför ville den ungerska public service-teven inte säga ett ord om oppositionens krav. I vår roll som parlamentsledamöter har vi laglig rätt att bekämpa det, säger numera partilöse parlamentsledamoten Ákos Hadházy som tidigare tillhörde regeringspartiet Fidesz. 

Fritt fram för missnöje

Regeringen i Budapest anser sig vara utsatt för en absurd kampanj från vänstern och liberala i Västeuropa. Premiärminister Viktor Orbán ser Europaparlamentets beslut som en politisk dom mot landet.

De har lämnat in ett svar till ministerrådet i Bryssel på hundra sidor, där landet i detalj bestrider att man bryter mot unionens fördrag och grundläggande regler.

Det är fortfarande fritt fram att uttrycka sitt missnöje med regeringen i landet. Journalister som jobbar på de allt färre oberoende medierna kan fortfarande publicera vad de vill, säger chefredaktören Attila Kert på ungerska tv-stationen Euronews. Men han stödjer uppfattningen som oppositionen har, att den inte får komma till tals i allmänhetens radio och tv.

– Jag skulle kalla det statsmedia, och där syns bara oppositionen när det finns något de kan beskyllas för, säger Attila Kert.

– De som bor på ungerska landsbygden och bara lyssnar på allmänhetens radio och tv har ofta ingen aning om att det fortfarande finns en opposition i Ungern, säger Ágnes Kunhalmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.