Oro för ekonomin efter Montis avhopp

Uppdaterad
Publicerad

Italiens premiärminister avgår samtidigt som Silvio Berlusconi beslutat att åter ge sig in politiken. Nu ökar oron för att den politiska turbulensen ska förvärra landets redan stukade ekonomi.

– Både här i Italien och runt om i Europa ser man med stor oro på hur finansmarknaderna kommer att reagera i morgon, säger SVT:s korrespondent Kristina Kappelin.

Igår meddelande landets premiärminister Mario Monti att han avgår. I ett uttalande från presidenten Giorgio Napolitano hette det att Monti inte trodde att det var möjligt att fortsätta sitt mandat.

Riskerar smällar

Monti som har styrt landet i ett år säger att han saknar stöd efter att Berlusconis högerparti PDL röstat emot hans förslag i veckans förtroendeomröstningar i parlamentet.

– Utan deras stöd kan han inte driva igenom den reformpolitik som Italien behöver. Det är naturligtvis ett taktikspel från Berlusconis sida. På så sätt fjärmar han sig från den hårda ekonomiska politiken som har inneburit uppoffringar för italienarna, säger Kristina Kappelin.

Ungefär samtidigt som Montis avgång meddelades lämnade Silvio Berlusconi besked om att han ställer upp i nästa års val.

-Jag ställer upp för att vinna, sade den 76-årige mediemogulen till pressen på lördagen.

Nationalekonomen Stefan de Vylder säger till TT att landets redan stukade ekonomi nu riskerar ytterligare törnar och att oron riskerar att bli långvarig.

– Situationen kommer att bli väldigt svår framöver, säger de Vylder.

de Vylder kallar Montis tid vid makten för en ”tillfällig stabilisering” men inte en botgörarare för Italiens ekonomiska problem, som minskad konkurrenskraft och stor statsskuld.

– Mario Monti har garanterat Italiens politik och ekonomi under det året han har regerat. På något sätt har han också gett Italien dess heder tillbaka internationellt, säger Kristina Kappelin.

Starkt stöd

Under dagen har det spekulerats i om Monti kommer att ställa upp i valet som väntas hållas i februari nästa år.

– Om det blir så tror jag dels att omvärlden kommer att lugna ner sig vad det gäller Italien och dels kan det visa sig att Berlusconi har lagt krokben för sig själv. Monti har starkt stöd bland italienska mittenväljare och skulle mycket väl kunna locka över en hel del röster, säger Kristina Kappelin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.