Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christian Stranne förklara vilken påverkan utsläppen kan ha på havet och klimatet. Foto: Danska försvaret

Oro för miljöpåverkan efter läckorna på Nord Stream

Uppdaterad
Publicerad

Läckorna av metangas på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 skulle kunna påverka klimatet.

– Om det hamnar i atmosfären kan den spä på problemen med växthusgaser, säger Christan Stranne som forskat på metangas.

De läckor som har upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 har gjort att Danmark skickat ett havsmiljöfartyg till olycksplatsen, rapporterar Danmarks radio. Det är ännu inte känt hur omfattande läckaget av gas är, men det finns en oro för att det kan skada klimatet då metangas kan läcka ut i atmosfären.

Christian Stranne, biträdande lektor vid Stockholms universitet, har forskat på metangas och säger att djupet som läckorna är på är helt centralt för vilken miljöpåverkan det kan få.

Sabotage mot Nord Stream

– Om det ligger djupt, ca 100 meter, så kan man räkna med att mikroorganismer kommer äta upp det mesta av gasen. Men ligger det grundare, till exempel på 20 meters djup, så kommer det mesta hamna i atmosfären.

Han förklarar vidare att metangas är en väldigt potent gas.

– Om den hamnar i atmosfären kan den spä på problemen med växthusgaser.

Större problem om det läcker i flera år

När det gäller havsmiljön i närområdet säger Christian Stranne att metangas inte är en giftig gas för havet och djurlivet. Däremot finns det en risk att ph-värdet kan påverkas av gasutsläpp.

– Det kan leda till  försurning, men Östersjön lider inte av försurning i dagsläget och kan därmed klara av viss förändring. Jag tror inte att havet kommer påverkas särskilt mycket.

Trots att Nord Stream 1 och 2 innehåller mycket metangas känner sig Christian Stranne inte särskilt orolig för vilka konsekvenser läckorna kan få för klimatet.

– Det hade varit ett större problem om det fick stå och läcka i flera år. Jag tror inte att det finns anledning att vara orolig i det här fallet. Men vi vet inte hur stora de här läckagen är och kan då inte heller utesluta att det skulle kunna ställa till med vissa problem.

Se vad Christian Stranne säger om metangas i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet