Förtidsröstning i Nevada Foto: Mario Tama Afp / TT

Oro i Nevada för nytt röstkaos

Uppdaterad
Publicerad

Väljarna i Nevada lägger under lördagen sina röster på de demokratiska presidentkandidaterna. Men trots att delstaten skrotat den app-lösning som orsakade fiaskot vid nomineringsmötet i Iowa finns en oro för ett nytt röstkaos.

– Det kommer att bli en total katastrof, säger en valarbetare till sajten Politico.

Nevada hade tänkt använda en app som liknade den som fallerade i Iowa för drygt två veckor sedan. Men efter fiaskot med försenade resultat i flera dygn valde demokraterna en alternativ och hastigt framtagen lösning.

Valresultatet i Nevada ska nu rapporteras i Google-dokument med hjälp surfplattor och det har mötts av skepsis hos många valarbetare, rapporterar Politico.

Demokraternas primärval

Nämndes inte under utbildningen

Valarbetarna uttrycker oro för att de inte fått tillräcklig utbildning för att hantera de verktyg som ska användas på omkring 2 000 möten.

En valarbetare säger att Google-dokumentet inte ens nämndes under ett utbildningsmöte för en vecka sedan. Andra oroar sig för främmande teknik.

Foto: Win McNamee, Afp / TT

– Gamla damer tittade på mig och sa ”å, så vi ska ha ipads”, berättar en volontär som deltog i utbildningsmötet. Valarbetaren förutspådde efter tvåtimmarskursen att nomineringsmötet skulle bli ”en total katastrof”.

”Otestat verktyg”

Även personer inom ledningsgruppen för volontärerna är oroade.

– Vi använder ett otestat verktyg. Vi har fått mycket utbildning om hela processen, men ingen om själva verktyget, säger Seth Morrison, ledare för flera av nomineringsmötena till CNN.

Skulle skada väljarnas förtroende

Ett fiasko liknande det i Iowa skulle vara mycket allvarligt, säger Frida Stranne, forskare och lektor vid högskolan i Halmstad med amerikansk politik som expertområde.

– Det skulle vara oerhört olyckligt vad gäller väljarnas förtroende för systemet och för deras intresse att rösta. Det skulle också vara ett stort problem för partiets trovärdighet och något som skulle utnyttjas på alla tänkbara sätt av Donald Trump och hans kampanj, säger Stranne.

Demokraternas delstatsledare har satt in extra utbildningstillfällen för valarbetarna i hopp om att öka säkerheten.

En faktor som också kan bidra till att lätta på trycket under valdagen är att förtidsröstningen har varit rekordstor. Enligt Nevada-demokraterna har uppemot 70 000 väljare röstat i förtid. Det kan jämföras med det totala antalet röstande vid nomineringsmötet 2016 som var omkring 84 000.

Fakta nomineringsmöten/primärval

Primärval och nomineringsmöten i USA har som syfte att fördela antalet delegater som varje presidentkandidat får till de nationella partikonventen i juli. Vid konventen väljer delegaterna vem som blir respektive partis kandidat till presidentvalet i november. På den republikanska sidan är det redan i praktiken klart att Donald Trump blir kandidat medan det är betydligt mer ovisst bland de demokratiska utmanarna.

Primärvalen anordnas av statliga och lokala myndigheter och fungerar som vanliga lokalval medan nomineringsmötena arrangeras av de politiska partierna själva.

Det är bara fyra delstater som håller nomineringsmöten: Iowa, Nevada, Wyoming och North Dakota. Utöver dessa hålls nomineringsmöten i de avlägset belägna territorierna Guam, amerikanska Samoaöarna och amerikanska Jungfruöarna.

Sättet att rösta på skiljer sig mellan nomineringsmöten och primärval:

Primärval: Hålls i vallokaler och väljarna röstar genom att använda en valsedel eller genom att använda en elektronisk röstningsmaskin. Vissa delstater tillåter bara tidigare registrerade väljare att rösta, vissa tillåter väljarna att registrera sig i vallokalen och i vissa delstater är det fritt fram att rösta för vem som helst, oavsett partisympatier.

Nomineringsmöten: Endast registrerade partimedlemmar får delta. Under de nomineringsmöten som hålls sker en öppen diskussion där företrädare för kandidaterna talar och försöker värva röster. Röstningen sker öppet, vanligtvis genom att mötesdeltagarna ställer sig i grupper och markerar stöd för en kandidat. Efter en första omgång kontrolleras om någon kandidat fått mindre än minimumgränsen 15 procent. Om så är fallet erbjuds dessa väljare att antingen gå hem eller stödja någon annan kandidat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet