• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Bulgarien är EU:s mest sårbara land för spridningseffekter från Greklandskrisen, enligt landets president. Foto: TT

Grekiska krisen skapar oro på Balkan

Uppdaterad
Publicerad

Kaoset i Grekland skapar oro i grannländerna på Balkan, då även dessa kan drabbas hårt om de grekiska bankerna kollapsar. Miljontals människor i Bulgarien, Makedonien, Albanien, Serbien och Rumänien har nämligen sina besparingar i grekiska banker.

Ett Grekland i fritt fall kan också få ödesdigra konsekvenser för hela Balkanregionen. Värst utsatta är Bulgarien och Rumänien. Bulgarien, EU:s fattigaste medlemsland, kan drabbas hårt vid en grekisk härdsmälta, då var femte bulgarisk bank är i grekiska händer, enligt landets centralbank.

Och enligt Bulgariens president Rosen Plevneliev, befinner sig landet i ett mycket sårbart läge.

– Bulgarien är EU:s mest sårbara land för spridningseffekter från Greklandskrisen.

Vanligt folk riskerar alltså att förlora sina sparpengar, men alla tycker inte att oron är befogad.

– Nej, jag kan inte se ett omedelbart hot mot bulgariska banker eller mot den bulgariska ekonomin, säger Emil Asparouhov, chef för kapitalmarknaderna på DSK Bank i Sofia till Bloomberg Business.

Han menar att det främst är bulgariska obligationer som kommer att påverkas.

El-exporten minskar

Ytterligare en orsak till oro finns inom energi- och gasområdet. Bulgarien bidrar med energiförsörjning till Grekland med motsvarande 700 miljoner kronor varje år.

Och en direkt konsekvens av krisen är att exporten av el till Grekland minskar, konstaterar Martin Vladimirov, ekonom på Centrum för demokratistudier i Bulgariens huvudstad Sofia.

– Om krisen fortsätter i Grekland påverkar det elförsörjningen och handelsrelationerna mellan Bulgarien och Grekland, vilket kan leda till att företag i Bulgarien skadas.

Vill inte vara med på Greklands nota

Greklands postkommunistiska grannar följer nu det grekiska dramat intensivt. De flesta av länderna är inte med i eurosamarbetet, men är medlemmar i EU eller kandidatländer.

De har själva fått utstå tuffa nedskärningar de senaste åren och vill inte vara med och betala för Greklands ekonomiska stålbad.

Men Martin Vladimirov menar att bulgarerna pekar finger mot grekerna, i stället för att rikta sökljuset mot sina egna ekonomiska problem.

– Det pågår en kapplöpning om vilket Balkan-land som är minst korrupt. Den allmänna uppfattningen är: kolla grekerna är latare än vi! Bulgarer tror att de är mer disciplinerade, säger Martin Vladimirov.

Fakta: Ekonomi Bulgarien

Visa

Mer än 20 procent av Bulgariens 7,2 miljoner invånare levde i fattigdom under 2013. Månadslönen är $ 498, jämfört med $ 1104 i Grekland , $ 3894 i Tyskland och $ 866 i Ungern.

Källa: Bloomberg Business.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Greklands ekonomiska kris

Mer i ämnet