En palestinier försöker skydda sig mot den israeliska arméns gummikulor under våldsamheter som uppkom efter en attack mot israeler på en buss. Foto: TT

Oro i Mellanöstern för en tredje intifada

Uppdaterad
Publicerad

20 attacker mot israeler de senaste veckorna har orsakat en våldsspiral i Israel och de palestinska områdena. Hittills har minst åtta israeler och över 30 palestinier dödats. Allt fler talar nu om att en tredje palestinsk intifada kan komma att bli verklighet.

Våldet, som pågått i över två veckor, fortsatte under helgen när en palestinsk kvinna på lördagen försökte hugga en israelisk soldat vid en vägspärr i Hebron på Västbanken. Bara några timmar tidigare hade en judisk bosättare i Hebron skjutit ihjäl en 18-årig palestinier.

I Jerusalem är stämningen skärrad och polisen har order om att slå en järnring runt de palestinska stadsdelarna. Orsaken är en rad blodiga attacker mot israeler den senaste tiden. Övervakningskameror har kunnat visa scener där människor huggs ned med kniv på öppen gata.

Attacker i Israel

Kontrollen över Al-Aqsa moskén

Oroligheterna började vid det israeliska nyåret och handlar till största delen om Jerusalems heligaste plats, Tempelberget, som ligger i en del av östra Jerusalem som ockuperas av Israel. På Tempelberget finns både den för muslimerna viktiga Al-Aqsa moskén, men också två judiska tempel som är pilgrimsmål för djupt troende judar. Våldsspiralen började eftersom palestinier befarade att Israel skulle ta kontrollen över moskén. En kampanj på nätet sprider den informationen. Men Israel förnekar alla sådana planer. Trots det har protesterna spritt sig till Västbanken och Gaza.

Uppmaningar på nätet

Knivöverfallen verkar vara inspirerade av texter på nätet med uppmaning att ta en kniv och gå till attack. Flera av förövarna har varit förvånansvärt unga. En av dem var bara 13 år. Sammanlagt har det varit fler än 20 överfall de senaste veckorna, de flesta med kniv, men några med skjutvapen. I fredags kastades också bensinbomber vid Josefs grav i Nablus.

Israel anklagas för övervåld

Israelisk militär och säkerhetsstyrkor har svarat genom att döda ett 30-tal palestinier. Hälften av dem var förövare, hävdar Israel. Dessutom har delar av östra Jerusalem spärrats av och den israeliska regeringen har gett polisen utökade befogenheter att stävja den senaste tidens våld. Palestinierna å sin sida talar om avrättningar på palestinska ungdomar. Särskilt framhäver man 13-åriga Ahmed Manasra.

– Vi finner oss inte i övervåldets logik och ockupationens och aggressionens politik som den israeliska regeringen och dess bosättar-horder utsätter oss för. Man utsätter vårt folk och våra heliga platser för terror – våra hem, våra träd likaså. Man avrättar våra barn kallblodigt, som man gjorde med pojken Ahmed Manasra, säger den palestinske presidenten Mahmud Abbas.

Ilska över Abbas uttalande

Mahmud Abbas uttalande har mötts av israelisk ilska. 13-åringen är vid liv och befinner sig på israeliskt sjukhus. Han var inblandad i en attack mot israeler och blev påkörd, men bilder sprids på nätet där han framställs som offer för israeliskt våld.

– President Mahmud Abbas anklagade Israel för att ha dödat, avrättat, en oskyldig palestinsk pojke. Han är inte död, han lever. Och han är inte oskyldig. Han försökte döda, knivmörda, en oskyldig israelisk pojke på 13 år som var ute och cyklade, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Oro för ny intifada

Många är nu rädda att de senaste veckornas våldsspiral är början på ett nytt uppror. En tredje intifada. Men det finns stora skillnader menar bedömare. Självmordsbomberna har bytts ut mot enklare vapen som köksknivar och gärningsmännen verkar agera på egen hand. Men i sociala medier hyllas de unga knivmördarna som hjältar och martyrer, samtidigt som begravningarna avlöser varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker i Israel

Mer i ämnet