Foto: SVT/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Orolig natt i Johannesburg

Publicerad

Attackerna mot invandrarägda affärer fortsatte under fredagsnatten i Sydafrika. I den fattiga stadsdelen Alexandra plundrades flera butiker och på andra platser runt om i Johannesburg drabbade polis samman med  folksamlingar som drog runt på gatorna.

Sydafrika vaknade i dag efter ännu en orolig natt. Nu tycks oroligheterna ha nått mångmiljonstaden Johannesburg, där flera affärer och bilar som tillhör invandrade sydafrikaner bränts, plundrats och förstörts.

Stämningen är spänd och många invandrare har stängt sina affärer i de fattiga stadsdelarna och gömmer sig på annat håll. Runt 100 utlandsfödda fick gömma sig på en polisstation i natt för att de inte kände sig säkra.

Polisen ska ha gripit minst 18 personer och fick använda tårgas för att skingra plundrare.

”Utlänningarna tar deras jobb”

Grunden till oroligheterna kan spåras i en utbredd besvikelse över ANC-regeringen. Löften om jobb och drägligare liv har ännu inte infriats för miljoner sydafrikaner efter att ANC suttit drygt tjugo år vid makten. Arbetslösheten är skyhög, särskilt bland unga svart sydafrikaner.

Miljoner människor har flytt till Sydafrika undan oroligheter i andra afrikanska länder. Andra har lämnat fattigdomen och kommit hit i hopp om en bättre framtid.

– Jag är emot våldet, men miljoner sydafrikaner går arbetslösa. Utlänningarna tar deras jobb eftersom de accepterar att arbeta för väldigt låga löner. Det är regeringens fel att det här händer, säger en man som SVT talar med.

Attackerna ”en skam för Sydafrika”

Även i sociala medier märks spänningarna i Sydafrika. En person skriver på twitter: ”These fuckers are taking our jobs, let's loot their shops.” En annan svarar: ”Fuck you, you lazy asshole.”

Främlingsfientliga attacker har inträffat flera gånger tidigare i Sydafrika. 2008 dödades 62 människor i liknande oroligheter.

De invandrarfientliga attackerna beskrivs som en skam för Sydafrika. Samma afrikanska länder som stödde de svarta i Sydafrika under apartheid ser nu sina landsmän bli attackerade av dem som de stod upp för.

Flera afrikanska regeringar har fördömt det som sker och kräver att Sydafrika agerar och man är beredd att evakuera sina medborgare hem om läget förvärras. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Främlingsfientliga attacker i Sydafrika

Mer i ämnet