Poliser griper en demonstrant under söndagens protester i Minsk. Foto: STR/EPA

Oroligheter eskalerar i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheterna tilltar i Belarus. Under söndagen har demonstranter gripits och polis ska även avfyrat varningsskott bland folkmassor i centrala Minsk, rapporterar Reuters.

Under banderoller med texten ”Folkets minne sträcker sig längre än en diktators liv” demonsterade upp emot 20 000 personer på gatorna i Minsk. Det är den trettonde helgen i rad som protesterna mot Belarus president Alexander Lukasjenko hålls.

Vid flera tillfällen under hösten har regimen svarat med upptrappat våld och massgripanden av demonstranter som öppet har kritiserat och protesterat mot Liukasjekos fortsatta presidentskap efter valet i augusti i år.

Avlossat skott

Säkerhetsstyrkorna går allt hårdare fram och under söndagen siktades för första gången på länge bepansrade terrängfordon utrustade med kulsprutor på Minsk gator. Dessutom vattenkanoner och annan kravallutrustning.

Polis ska också ha avlossat flera varningsskott bland demonstranter, och enligt Reuters har det genomförts ett antal gripanden under söndagen.

Lukasjenko har tidigare i veckan stängt delar av landets gränser i väst och bytt ut inrikesministern. Enligt Reuters ligger mobil- och internetuppkopplingen i Minsk nere och flera tunnelbanestationer hålls stängda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.