– Jag är rädd att något av mina två barn ska bli sjuka, säger Dina Martinez.

Stor oro för coronaviruset i flyktinglägren mellan USA och Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Flera organisationer, inklusive UNHCR har varnat för allvarliga konsekvenser om coronaviruset når olika typer av flyktingläger. Samtidigt fortsätter USA, trots pandemin, tvinga latinamerikaner som söker asyl att vänta just i sådana läger på den mexikanska sidan, ofta i många månader. SVT har besökt ett läger i Matamoros där människor är oroliga för hur de ska kunna skydda sig själva och sina barn mot viruset.

Amerikanska myndigheter har senaste veckorna tömt sina förvar – och nu trängs allt fler i läger på den mexikanska sidan.

I flyktinglägret i Matamaros försöker de som bor där att städa febrilt. Och den som ska på toaletten får bara en ranson toapapper av lägrets pappersvakter.

Coronapandemin

– Det är illa. Inga säkerhetsåtgärder mot coronaviruset har vidtagits här, säger Dina Martinez från Honduras som bor i lägret.

Det har också blivit svårare att få dit mat och juristerna som hjälpte till med asylärenden dyker inte längre upp. Nästan alla hjälporganisationer har helt enkelt slutat att komma sedan pandemin bröt ut.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet