Anhängare till Kenyas oppositionsledare Raila Odinga flyr polisens tårgas i samband med en demonstration i huvudstaden Nairobi i veckan. Foto: TT

Oro för mer våld inför valet i Kenya

Uppdaterad
Publicerad

En begäran om att senarelägga presidentvalet i Kenya kommer inte att tas upp eftersom inte tillräckligt många domare är i tjänst för att fatta ett beslut. Det meddelade Högsta domstolen i landet.
Oppositionsledaren Raila Odinga uppmanar människor att stanna hemma och bojkotta valet.

– Från och med i dag omformar vi Nasa (Raila Odingas parti) till en motståndsrörelse, sade Odinga till de tusentals anhängare som under onsdagseftermiddagen slöt upp för att ge honom sitt stöd i Uhuru park i den kenyanska huvudstaden Nairobi, enligt TT.

– Vi råder kenyaner som värdesätter demokrati och rättvisa att samlas och be sina böner på håll från vallokalerna, att helt enkelt stanna hemma, sade han och uppmanade sina jublande anhängare att säga till sina vänner och grannar att inte delta i valet.

Oro för våld

Oron för att det kenyanska valet på torsdagen ska leda till ännu mer våld ökar nu efter att landets Högsta domstol avslagit tre politiska aktivisters begäran att skjuta upp valet.

– Men bara två av fem domare kunde närvara, så de kunde få in tillräckligt många domare för att fatta ett beslut, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

I går utsattes en bil som tillhör en av Högsta domstolen domare för ett rånförsök, en skyddsvakt skadades av skottlossning. På tisdagsförmiddagen infördes också hastigt en helgdag på onsdagen.

– Misstankar flyger i luften i Nairobi. Att införa helgdag inför valdagen har av vissa tolkats som ett sätt att hindra domstolen från att försöka upphäva valet, säger Johan Ripås.

Förra valet ogiltigförklarades

Efter klagomål från oppositionsledaren Raila Odinga ogiltigförklarade Högsta domstolen det tidigare valet i augusti där den sittande president Uhuru Kenyatta utsågs till vinnare.

Kenyanska kvinnor demonstrerar för fred i huvudstaden Nairobi inför omvalet i Kenya. Foto: TT

Men även valet i morgon kommer att bojkottas av Raila Odinga eftersom han inte anser att valkommissionen genomfört ändringar för att säkra att morgondagens val blir rättvist.

I praktiken innebär det att Uhuru Kenyatta är valets enda kandidat.

Raila Odinga har uppmanat människor att ta sig till centrala Nairobi och där finns nu en oro för att demonstranter kommer att störa valprocessen i morgon.

– Även om det är ett avgjort val så är det ändå något för polis och militär att hantera. Det finns en risk för våld eftersom Uhuru Kenyatta har sagt att valet ska genomföras och att han inte tvekar att sätta in polis och militär, säger Johan Ripås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Kenya 2017

Mer i ämnet