Analys: Oron har vuxit bland Egyptens kristna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är palmsöndag – den dag då Egyptens kristna kan ses tåga med palmblad till i processioner för att symbolisera välkomnandet av Jesus i Jerusalem.

Det är också dagen när två bombdåd riktade mot kyrkor i Egypten dödat minst 45 människor.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

I Mar Girgis-kyrkan i Tanta ska  flera av offren vara barn.

I St Markuskatedralen i Alexandria utlöste självmordsbombaren sin sprängladdning när han stoppades av polisen vid entrén – strax efter att den koptiska påven Tawadros II avslutat gudstjänsten inne i katedralen.

Terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret för dåden.

LÄS MER: Många döda efter explosion i kyrka i Egypten

Flera dåd mot kristna

Oron har stigit bland Egyptens kristna kopter den senaste tiden. I december dödades 28 personer i ett bombdåd mot St Peterskapellet intill den stora Markuskatedralen i Kairo.

Ett par dagar senare tog terrorgruppen den Islamiska Staten på sig dådet.

Attacken i Kairo för några månader sedan sågs som ett skifte. Tidigare hade IS på Egyptens laglösa Sinai-halvö främst riktat sitt våld mot landets säkerhetsstyrkor. I februari i år släppte terrorgruppen en propagandavideo där man uppmanar till attacker på kristna. Fler än 200 kristna egyptier har lämnat sina hem på Sinai-halvön efter hot och attacker riktade mot kristna familjer.

Får inte bygga kyrkor

Kopterna utgör ungefär 10 procent av Egyptens över 90 miljoner invånare. Den koptiska kyrkan är Mellanösterns äldsta och minoriteten har utsatts för diskriminering och våld i decennier. 

De kristna har länge haft problem att få tillstånd att bygga kyrkor.

Efter massakern på Muslimska brödraskapets anhängare i Kairo sommaren 2013 brändes ett stort antal kyrkor runt om i landet i vad som såg ut som hämndaktioner.

Destaibilisera makten

Egyptens president Abdel Fattah el-Sisi har kallat till ett möte med Egyptens militär i landets nationella försvarsråd efter dagens terrordåd. 

Sunnislams äldsta lärosäte Al Azhar fördömde attackerna och kallade den för ett omänskligt brott vars mål är att destabilisera säkerheten och skapa splittring i Egypten.

Inom några veckor väntas den katolske påven Franciskus till Kairo för samtal med storimamen för Al Azhar-moskén och för att visa sin solidaritet med Egyptens kopter.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.