Cloris Leachman (mitten), tillsammans med Raquel Welch och Gene Hackman, när hon van en Oscar 1971. T.h Leachman på en porträttbild från 2010. Foto: TT/Jeff Christensen

Oscar-belönade Cloris Leachman död

Uppdaterad
Publicerad

Oscar-belönade skådespelaren Cloris Leachman, 94, har dött av naturliga orsaker. Det meddelade hennes publicist under onsdagskvällen.

Cloris Leachman var en av de mest nominerade och prisbelönade skådespelarna i världen. Hon har vunnit åtta Emmys och nominerats 22 gånger. Hon vann även en Oscar för bästa bästa kvinnliga biroll i 70-talsklassikern ”Den sista föreställningen”.

Leachman har under flera årtionden synts i ett flertal storfilmer. Under 1950-talet var hon med i ”Natt utan nåd”. På 1960-talet i ”Butch Cassidy och Sundance Kid”. På 1970-talet var hon, utöver succén med ”Natt utan nåd”, även med i flera Mel Brooks-filmer.

På 1980-talet var hon med i en av filmerna om Herbie. På 1990-talet kunde hon bland annat höras i den animerade ”Beavis and Butt-head do America” och på 2000-talet sågs hon i bland annat ”Bad Santa”.

I USA är hon mest känd som hyresvärden Phyllis Lindstrom i den populära komediserien ”Mary Tyler Moore show”.

– Det har varit en ära att få arbeta med Cloris Leachman, en av de mest orädda skådespelarna i vår tid, säger hennes manager Juliet Freen i ett uttalande.

Cloris Leachman dog i sitt hem i Encinitas i Kalifornien. Hon blev 94 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.