En OSSE-medarbetare i Ukrainas huvudstad Kiev. Arkivbild. Foto: Sergei Chuzavkov/AP/TT

OSSE-medarbetare hotade i Ukraina

Publicerad

Observatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har blivit hotade av beväpnade män i östra Ukraina, uppger organisationen. De två bilar som OSSE-medarbetarna färdades i stoppades av en man i en militärliknande uniform utan nationalitetsbeteckning.

”När en av observatörerna gick ur bilen för att prata med mannen gjorde den senare en mantelrörelse med sin kulsprutepistol. Efter att ha osäkrat vapnet riktade han det mot observatören och placerade sitt finger på avtryckaren”, skriver OSSE i ett uttalande.

OSSE-medarbetaren krävde att mannen ringde sitt befäl, och kort därpå dök ytterligare fyra män beväpnade med automatkarbiner upp. Männen, som var aggressiva och pratade ryska, sade att de tillhörde Ukrainas försvarsmakt. Flera av dem verkade vara berusade, enligt OSSE. Efter omkring en kvart fick observatörerna lämna platsen.

OSSE har tidigare klagat på hot mot sin personal i östra Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.