Självständighetstorget i Kiev, Ukraina, den 24 februari 2014. Fana från högerextrema rörelsen Svoboda i förgrunden. Foto: TT

OSSE sänder observatörer till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

OSSE har enats om att placera observatörer i Ukraina. Till en början handlar det om 100 civila övervakare. Men uppdraget kan senare utökas med ytterligare 400 observatörer.

Den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationens 57 medlemsländer, även Ryssland som tidigare haft invändningar, enades på fredagskvällen om en resolution. Observatörer ska samarbeta med ”relevanta aktörer i det internationella samfundet” för att ”minska spänningar och främja fred, stabilitet och säkerhet”.

En talesperson för OSSE säger att observatörer kan bege sig till Ukraina inom ett dygn. Inledningsvis varar uppdraget i ett halvår, men det kan förlängas på Ukrainas begäran.

Sverige har erbjudit

Västländerna anser att Ryssland har försenat beslutet genom att förhindra en uppgörelse om vilket mandat observatörerna ska ha.

Sverige erbjöd sig under EU-ledarnas toppmöte att bidra med 20-25 svenska observatörer, förutsatt att deras säkerhet kan garanteras.

Till en början sänds observatörerna till nio platser, bland annat Donetsk, en stor stad i östra Ukraina där majoriteten är rysktalande. Observatörsstyrkan ska ha sin bas i huvudstaden Kiev.

Resolutionstexten nämner inte halvön Krim, som Ryssland annekterade i veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet