En migrant protesterar sedan nyheter från EU-toppmötet i Bryssel den 18 mars nått det provisoriska lägret i Idomeni, vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Foto: TT

Österrike stramar åt asylmottagande

Publicerad

Österrikes regering förbereder striktare regler för att begränsa antalet asylsökande. Hittills i år har omkring 14.000 personer sökt asyl i landet, vilket närmar sig hälften av totalkvoten.

Årskvoten som regeringen fastställde i januari är 37.500, mindre än hälften av fjolårets 90.000.

– Vi kommer inte att behandla några asylansökningar om vi inte behöver på grund av vissa kriterier, sade inrikesminister Johanna Mikl-Leitner på en presskonferens och gav som exempel Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

I framtiden kommer bara personer som riskerar förföljelse om de sänds tillbaka till sina ursprungsländer och flyktingar som redan har familjemedlemmar i Österrike att beviljas asyl.

Dessutom måste asylansökningar göras direkt vid gränsen och inte längre på polisstationer inne i landet, enligt försvarsminister Hans Peter Doskozil rapporterar Reuters.

Enligt AFP ska asylansökningarna ske vid registreringscenter som upprättats för ändamålet.

Regeringen anser att migrantkrisen utgör ”ett hot mot den allmänna ordningen och den nationella säkerheten”.

Flyktingströmmen har avtagit sedan Österrike och Balkanländerna stängde sina gränser i februari. I stället sitter omkring 50.000 flyktingar fast i Grekland, som plågas svårt av ekonomisk kris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.