Analys: ”Österrike valde turkost – men hur matchar man det?”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Han leder det överlägset största partiet efter söndagens val. På pappret har förre premiärministern Sebastian Kurz hela tre möjliga partier att regera med. Men två av dem förlorade så stort att lusten att sätta sig i regering är mycket låg. Kvar till förfogande finns kanske bara ett parti, de Gröna.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Sen två år tillbaka är turkos den officiella partifärgen för Sebastian Kurz liberal-konservativa ÖVP, istället för tidigare svart. Följ med genom Österrikes färgpalett för att reda ut hans möjligheter att hitta något som matchar turkos.

Turkos och blå. Sebastian Kurz skulle kunna fortsätta regera med de blå konservativa nationalisterna FPÖ. Det mesta är de redan överens om, den ekonomiska och sociala politiken. Utifrån innehållet i politiken vore det ganska lätt att fortsätta därifrån. Däremot finns stor friktion mellan Kurz och den förre inrikesministern Herbert Kickl, vars hårda språkbruk och radikala förslag gett den förre kanslern huvudvärk många gånger. Och efter det kraftiga valraset uttryckte flera av FPÖ:s tunga företrädare att det vore bättre att tacka nej till makten för att istället slicka såren i opposition.

Turkos och röd. Historiskt sett är det här en vanlig koalitionsregering tillsammans med de röda socialdemokraterna. Den här gången gör socialdemokraterna sitt sämsta val någonsin och lusten att sätta sig som juniorpartner i Kurz regering är minst sagt låg. Färgkombinationen är troligen bara möjlig i allra sista hand om allt annat spricker och nyval hotar.

Turkos och rosa. Tillsammans med rosa liberala Neos får inte Kurz någon majoritet. Detta hade annars varit ÖVP-väljarnas favoritregering.

Turkos och grön. Kurz med de Gröna är inte populär, varken hos hans egna eller bland de gröna väljarna. Och ledare för de Gröna höll sig svala till möjligheterna under valkvällen. Valrörelsen har kretsat mycket kring klimat och miljö. Även ÖVP har framställt sig som allt grönare. Skulle regeringssamtal bli aktuella kommer tuffa stridsfrågor väcka huvudvärk hos Kurz. De Gröna kräver koldioxidskatt som ger dyrare bensin. Men också uppmjukad invandringspolitik igen.

Sonderingarna kan mycket väl dra ut på tiden. Skulle Kurz till slut inte hitta någon som vill bilda regering med hans parti så återstår ett alternativ. Helturkost. En enfärgad minoritetsregering är mycket ovanligt i Österrike, men inte unikt. Sebastian Kurz utesluter det själv inte. Men först väntar veckor, kanske månader av färganalys i Wien.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.