Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mexiko: Stormen Grace hade vindstyrkor på över 200 kilometer i timmen när den nådde kusten Foto: Reuters

Grace slog till på nytt – minst åtta döda i Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett dödsfall har rapporterats i Mexiko i spåren av orkanen Grace. Sammanlagt har minst åtta personer mist livet, varav fem barn från samma familj.

Familjen bodde på en sluttning i en kåkstad i Xalapa, huvudstad i provinsen Veracruz, skriver tidningen La Silla Rota. Fadern säger till tidningen att han just druckit morgonkaffet och var på väg ut för att samla metallskrot när han märkte att ett skred var på väg ner över huset. Barnen vaknade men hann inte ut.

Enligt myndigheterna krävdes sammanlagt sju dödsoffer i Xalapa. Ytterligare en person omkom i staden Poza Rica längre norrut när ett tak rasade in, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Materiell förödelse

Orkanen vållade också stora materialla skador på andra håll, men inga dödsoffer har rapporterats.

När Grace nådde land vid turistorten Tecolutla uppmättes vindstyrkor på mer än 55 meter i sekunden. Den är därmed ett av de kraftigaste ovädren som nått Mexikos ostkust på senare år.

Grace försvagades senare när ovädret rörde sig in över höglandet inne i Mexiko, men myndigheterna varnar för att lermassor kan rasa och floder översvämmas efter de kraftiga regnen.

Andra gången gillt

Det var andra gången Grace slog till mot Mexiko. Redan i torsdags drog ovädret in över Yucatán-halvön längre österut och orsakade kraftiga skyfall, omfattande strömavbrott och massevakueringar, men utan att skörda vare sig dödsoffer eller stora materiella skador.

Nedgraderad till tropiskt oväder rörde sig Grace sedan ut i Mexikanska golfen, hämtade ny kraft och uppgraderades återigen till orkan innan den drog in över Veracruz.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ovädret Grace fick ny kraft. Se när forskningsflyg spårar orkanen. Foto: Nick Underwood/NOAA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.