• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Ovädret Xavier lamslår Tyskland – åtta döda

Ovädret Xavier har slagit hårt mot norra Tyskland, med död och förödelse som följd.

Med vindstyrkor på upp emot 32 meter per sekund och massiva regnmängder härjar Xavier i norra Tyskland. Myndigheter i Hamburg och Berlin har varnat allmänheten från att befinna sig utomhus.

– Egentligen är Xavier en vanlig höststorm som blivit väldigt intensiv på grund av den stora temperaturskillnaden mot södra Europa, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Dödsoffer

Ett stort antal träd har fallit i den hårda blåsten, och i Wilhelmshavens hamn har en stor kran knäckts och rasat ned i floden. Längs tyska Nordsjökusten varnar myndigheterna för hårda stormbyar och högt vattenstånd. I floderna Elbe, Ems och Weser kommer vattenivåerna att vara kraftigt förhöjda.

Hittills har åtta människor omkommit i ovädret, enligt Norddeutscher Rundfunk.

Fallande träd

I Hamburg dödades en 54-årig kvinna när ett träd föll över en bil hon satt i. Utanför Ludwigslust i Mecklenburg-Vorpommern omkom en 51-årig manlig lastbilschaufför, även han av ett fallande träd.

Ytterligare en manlig trafikant hittades bredvid sin bil under natten. Enligt räddningstjänsten dog han förmodligen av en hjärtattack, då ett träd kraschade ned på gatan framför honom.

Ovädret Xavier slet med sig byggställningar vid ett kloster i Magdeburg Foto: TT

Drar mot Polen

De kraftfulla stormbyarna ackompanjeras av extrema regnmängder med översvämningar som följd. I Rendsburg föll 61 mm, 61 liter vatten per kvadratmeter, inom loppet av ett dygn. Under fredagen drar Xavier vidare österut, mot Polen och Ryssland. Enligt Nitzan Cohen kommer Sverige inte att känna av det.

– Den här gången fick ovädret en sydlig bana, men det hade lika gärna kunnat dra fram över Götaland eller ännu längre norrut.

Xavier drog in med full kraft redan under torsdagen och myndigheterna uppmanade tidigt medborgarna att hålla sig inomhus. Många tåg ställdes helt enkelt in för att slippa evakuera dem senare ute på linjen. Resultatet blev att många människor i det tättbefolkade Nordtyskland inte kunde ta sig hem. En stor del av tågen står stilla även på fredagen, däribland på de viktiga sträckorna Berlin–Hamburg och Berlin–Hannover.

Strandsatta resenärer

– Tyvärr finns det fortfarande stora problem. Vi har inte lyckats reparera alla kontaktledningar under natten, sade en talesperson för tyska banverket.

Hundratals resenärer blev strandsatta på olika nordtyska järnvägsstationer under natten, utan möjlighet att ta sig någonstans. Vissa av dem fick möjlighet att tillbringa natten på så kallade hotelltåg. I Bad Bentheim fick hjälpte brankåren ett antal passagerar att få tillfälligt tak över huvudet i en idrottshall.

LÄS MER: Här är helgens väderprognos

LÄS MER: Europavädret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer