Alla världens sötvattendelfiner är nu utrotningshotade. I år hamnade Tucuxi-delfinen som lever i Amazonas på listan över utrotningshotade arter. Foto: Fernando Trujillo

Här är den mytomspunna rosa delfinen – som hotas av utrotning

Uppdaterad
Publicerad

Ovanligt många arter kvalade in på årets upplaga av listan över utrotade och utrotningshotade arter – så många att Craig Hilton-Taylor, biolog och ansvarig för listan, blir förvånad.

– Det är till stor del en följd av den globala uppvärmningen, säger Hilton-Taylor.

I vanliga fall brukar ett par nya arter hamna på listan över redan utrotade djur – men i år var den siffran 31, berättar Craig Hilton-Taylor. 

”Rödlistan” sköts av International Union for Conservation of Nature (IUCN), en internationell organisation som främjar biologisk mångfald.

Klimat

Röda listan revideras en gång per år, och Craig Hilton-Taylor som har jobbat på IUCN i över 20 år säger att årets uppdatering tyder på ett särskilt allvarligt läge.

– Jag blev överraskad över hur många arter som har tillkommit inom kategorin ”utrotade” i år. Det är verkligen ett bekymmer att vi förlorar så många arter världen över, säger Hilton-Taylor till SVT Nyheter.

Tre grodarter utrotade

I år har bland annat tre centralamerikanska grodarter förklarats utrotade. Den asiatiska hajarten som brukar kallas ”den förlorade hajen” har listats som ”möjligtvis utrotad” då arten inte har synts till sedan 1934.

En annan sorglig nyhet är att alla världens sötvattendelfiner nu är utrotningshotade. Det finns fyra sorters sötvattendelfiner i världen, och i år lades den sydamerikanska tucuxi-delfinen som lever i Amazonas till på listan över utrotningshotade arter. Tucuxi-delfinen är mycket omtyckt och känns igen genom sin speciella rosa färg.

– Det är verkligen sorgligt, det är en fantastisk art. Det är ett vackert djur som ofta förekommer i folksagor. De största hoten mot tucuxi är utsläpp och fiskenät som de fastnar i. Det är också vanligt att de blir påkörda av båtar och att de dödas av fiskare för att sedan ätas eller bli bete.

Klimatförändringar största hotet

Craig Hilton-Taylor säger att föroreningar och klimatförändringarna är den största orsaken till att vi förlorar arter. Huruvida coronakrisen har påverkat djur och växter är dock för tidigt att säga.

– Det tar flera år att se sådana återspeglingar. Men corona kan vara bra nyheter för vissa djur som lämnas ifred nu, samtidigt blir vissa lättare byte för tjuvjägare.

Årets positiva nyhet är att den europeiska bisonoxen har återhämtat sig rejält och nu har hamnat i kategorin ”riskerar att bli utrotningshotad” istället för kategorin ”sårbar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet