Viktor Orbán Foto: TT

Oväntat bakslag för Orbán i Ungern

Uppdaterad
Publicerad

Regeringspartiet i Ungern, Fidesz, led ett otippat nederlag i söndagens fyllnadsval till parlamentet.

Ett enda mandat stod på spel, men genom att tappa det förlorar den omstridde premiärministern Viktor Orbán avgörande inflytande. På sin Facebooksida skriver Orban: ”Vi respekterar väljarnas beslut, men läxan som vi lärt är att vi inte får vila på lagrarna”, skriver tidningen Financial Times.

Fyllnadsvalet utsåg en ersättare för Tibor Navracsics, som blivit EU-kommissionär, och skulle bli en lätt match för Fidesz kandidat Lajos Némedi, enligt opinionsundersökningarna.

I stället vann den oberoende kandidaten Zoltán Kész parlamentsplatsen i Veszprém sydväst om huvudstaden Budapest, med 43,1 procent mot 33,4.

Chockar EU

Orbáns parti Fidesz och dess koalitionspartner, kristdemokraterna, styr Ungern med två tredjedelars majoritet och har gjort stora och snabba förändringar i den ungerska grundlagen, som sänt chockvågor genom EU.

Bland annat kan ändringarna leda till inskränkningar i pressfriheten och att domstolarna försvagas. I och med mandatförlusten har Orban inte samma starka majoritet i parlamentet längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.