Barn får behandling efter en misstänkt giftgasattack i Khan Sheikhun i Idlibprovinsen. Foto: TT

FN utreder uppgifter om giftgasattack i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

FN utreder uppgifterna om ytterligare en giftgasattack i Syrien – om de stämmer är det ett krigsbrott. Enligt folkrättsexperten Ove Bring kan det gå ganska snabbt att slå fast vem som är ansvarig.

– Om man får trovärdiga rapporter från fältet kan det ta ett dygn, säger han.

Att sedan ställa de ansvariga inför rätta är en mycket svårare uppgift.

Minst 100 civila, varav elva barn, har kvävts till döds efter en flygräd med giftgas i syriska Idlibprovinsen, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), en organisation som bevakar Syrienkriget från Storbritannien.

Det är oklart vilket ämne det rör sig om och vem som ligger bakom attacken. En militärkälla förnekar emellertid att regeringsstyrkorna är ansvariga.

Syrienkriget

En FN-rapport visade 2016 att kemiska vapen använts vid minst tre tillfällen i det syriska inbördeskriget, såväl av terrorgruppen IS som av den syriska regimen.

LÄS MER: ”De bombade människor som fick första hjälpen”

FN utreder händelsen

FN utreder nu uppgifterna om en ny kemvapenattack i Syrien och det efterföljande angreppet mot en sjukvårdsinrättning. Kemiska vapen och attacker mot medicinska anläggningar utgör ”krigsbrott och allvarliga brott mot lagar om mänskliga rättigheter”, konstaterar samfundet i ett uttalande enligt Reuters.

– Det är absolut nödvändigt att identifiera förövare bakom sådana här attacker och ställa dem till svars, säger Paulo Pinheiro, ordförande för FN:s utredningskommission för Syrien.

Förbjudet sedan 1925

Kemvapen har varit förbjudna sedan 1925, då det slöts en internationell överenskommelse som förbjuder användning av kemiska och biologiska vapen i krig. Efter kalla krigets slut uppdaterades reglerna genom FN:s kemvapenkonvention 1993.

Enligt Said Mahmoudi, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, är rättsläget solklart. Däremot är det inte säkert att de ansvariga kan ställas inför rätta, menar han.

– Det råder total klarhet i rättsläget, att det är förbjudet, men det är osannolikt att personen som beordrat användningen kan ställas inför rätta eftersom Syrien inte har anslutit sig till den internationella brottsmålsdomstolen ICC. FN:s säkerhetsråd kan visserligen ge ICC:s åklagare grönt ljus att börja en utredning, men i så fall kommer Ryssland förmodligen att lägga in sitt veto, säger han till TT.

LÄS MER: FN: Kemiska vapen används i Syrien

Inte förvånad

Ove Bring, professor, emeritus i folkrätt vid Försvarshögskolan och Stockholms universitet, är inte särskilt förvånad över de nya giftgasuppgifterna, eftersom både Assadregimen och motståndsrörelsen använt kemvapen tidigare. Det mest sannolika är att Assadregimen är ansvarig, menar han.

– Deras trovärdighet är minimal när det gäller den här frågan. De har både lagren och resurserna, de har haft både moderna nervgaser och andra omoderna gaser. Sedan händer det att motståndsrörelsen ibland får tag i de här vapnen och har möjlighet att använda dem, säger han till SVT Nyheter.

Misstankarna stärks av att Assadregimen just nu skördar framgångar i kriget.

– En part som kontrollerar ett territorium har lättare att använda sig av kemiska vapen än en part som är på flykt.

Samlar in vittnesmål

Ove Bring räknar med att FN nu kommer att samla in vittnesmål från biståndsarbetare och FN-personal i Syrien, för att ta reda på vem som ligger bakom attacken. Det kan gå ganska snabbt.

– Om man får trovärdiga rapporter från fältet kan det ta ett dygn. Däremot kan det ta längre tid att få reda på vilken gas som har använts, det kan ta veckor för experter att analysera prover från naturen och kläder.

LÄS MER: Så har Syrienkriget eskalerat år för år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet