Foto: TT

Över 1 000 döda på ett dygn i USA

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste dygnet avled 1 169 personer i USA sedan de insjuknat i Covid-19, enligt den senaste statistiken. Det är första gången som över 1 000 personer avlidit i ett enskilt land på ett dygn.

Nyheten rapporteras av det brittiska public service-bolaget BBC som hänvisar till statistik från Johns Hopkins University.

USA har nu över 245 000 registrerade smittfall, fler än Spanien och Italien tillsammans. Över 5 900 personer har avlidit, drygt 1 500 av dem i New York City.

Begravningsbyråerna i staden har nu svårt att ta hand om alla avlidna i den takt de kommer in på bårhusen, skriver New York Post. Väntetiden på krematorier och begravningsplatser är minst en vecka, ofta två, skriver tidningen.

Fullt på bårhusen

Enligt Reuters letar myndigheterna efter nya tillfälliga bårhus då de ordinarie inte räcker till, och stadens krematorier har utökat sina arbetstider för att hinna med.

Enligt officiella prognoser kommer mellan 100 000 och 240 000 amerikaner att avlida i pandemin, även om restriktionerna mot att röra sig utomhus följs.

Borgmästaren: Bär ansiktsmask

New Yorks borgmästare Bill de Blasio uppmanade i går invånarna i storstaden att bära någon form av ansiktsskydd för att hindra smittspridning, rapporterar Reuters.

de Blasio sade på en pressträff att invånarna bör täcka ansiktet på något sätt när de är utomhus och nära andra människor. Det ska dock inte vara ett sådant ansiktsskydd som sjukvården använder och behöver. Det kan vara ”en scarf eller något du tillverkar hemma, som en bandana”, sade de Blasio enligt CNN.

Trump: Halsduk är OK

Smittskyddsmyndigheten CDC kommer eventuellt att uppmana alla amerikaner att bära ansiktsskydd, åtminstone de som befinner sig i områden med samhällsspridning. President Donald Trump kommenterade frågan på sin dagliga pressträff.

-Jag tror att CDC kommer att gå ut med en rekommendation och vill man följa den är det bra, men det kommer inte vara obligatoriskt, för vissa vill inte ha mask för ansiktet och det är OK. Men vill man använda en halsduk är det bra, sade Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.