Foto: Beawiharta/TT

Dödssiffran stiger – över 1 200 döda i Indonesien

Uppdaterad
Publicerad

Minst 1 234 personer har dött efter jordbävningen och tsunamin i Indonesien, uppger katastrofmyndigheten i landet.

– Det är en enorm ödeläggelse, säger SVT:s utrikeskorrespondent på plats, Samir Abu Eid.

Siffran har hittills legat på 844 döda, men har hela tiden befarats stiga. Myndigheternas oro verkar ha varit befogad då siffran har stigit till 1 234. 800 personer är allvarligt skadade.

Det var förra veckan som ett stort jordskalv, med magnituden 7,5 slog till med epicentrum ungefär åtta mil utanför staden Palu på ön Sulawesi. Strax efter kom tsunamin. Tidiga rapporter berättade att 300 personer hade dött, men tidigt sa myndigheterna att siffran väntades stiga.

Tsunamin i Indonesien

Kommunikationssvårigheter

Många områden har varit svåra att nå på grund av förödelsen. Ett omfattande strömavbrott har försvårat omständigheterna ytterligare då kommunikationsmöjligheterna har varit begränsade eller till och med obefintliga.

Fortfarande är det många människor som väntar på hjälp, bland annat i regionen Donggala, som just nu är avskärmade från resten av landet. Det är alltså en kamp mot klockan för räddningsarbetarna. Hus, köpcenter och kommunikationsvägar har förstörts och människor har tvingats plundra livsmedelsbutiker i jakt på mat.

– Det är brist på allting: Vatten, mediciner, mat, säger SVT:s utrikeskorrespondent Samir Abu Eid, som är på plats i Palu.

100 meter lång massgrav

I Palu har volontärer grävt en 100 meter lång massgrav som ska rymma 1 300 personer.

– På flygplatsen såg vi tusentals människor som förtvivlat och desperat väntade på att evakueras från Palu. Många av dem var allvarligt skadade och fördes iväg på bår, men även många andra barn, sjuka och lindrigt skadade som inte klarar av att vara kvar här utan måste få vård någon annanstans.

Fallerat varningssystem

Kritik har riktats mot regeringen, då öns tsunamivarningssystem inte har fungerat på sex år på grund av att det inte funnits pengar.

I natt drabbades dessutom ön Sumba i Indonesien av två jordbävningar med magnituden 5,9 respektive 6,0. Ön har ungefär 750 000 invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tsunamin i Indonesien

Mer i ämnet