En flicka bär sin yngre syster på armen i en by i västra Uganda. Bland de ”osynliga”, som främst lever i Afrika och Asien, är mer än en tredjedel barn som inte har registrerats vid födseln. Foto: TT

Över en miljard ”osynliga” människor i världen

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 1,1 miljard människor i världen saknar identifikation och existerar inte officiellt. Utan identifikation har de ofta varken rätt till utbildning eller hälso- och sjukvård.

Bland de ”osynliga”, som främst lever i Afrika och Asien, är mer än en tredjedel barn som inte har registrerats vid födseln, enligt Världsbankens program ”Identification for Development” (ID4D).

Problemen är mest akuta i områden där invånarna kämpar med fattigdom, diskriminering, epidemier eller väpnade konflikter.

Problemet har flera orsaker, men Vyjayanti Desai, som leder ID4D, lyfter särskilt fram avståndet mellan människorna och myndigheterna.

För en del invånare i Amazonas i Peru kan det till exempel ta fem dagar med båt att nå administrativ service, enligt landets tidigare utvecklingsminister Carolina Trivelli.

Rädda att identifieras

Politiken i vissa länder gör också att många familjer föredrar att inte identifieras, säger Trivelli.

– Människor är rädda för att identifieras som en etnisk grupp eller en nationalitet. Regeringen föredrar ibland, tråkigt nog, vissa grupper framför andra, säger hon.

Lätta offer

I många länder göms barn som är födda utanför äktenskapet, ofta på grund av rädsla för diskriminering. I Kina har många också undvikit att registrera barn på grund av den tidigare ettbarnspolitiken, enligt Världsbankens program ID4D.

Förutom att barnen inte kan gå i skolan kan barnen även bli lätta offer för tvångsarbete, äktenskap i unga år och människohandel.

– Oregistrerade barns juridiska osynlighet gör det troligare att försvinnanden, och utnyttjande av barnen, går myndigheterna obemärkt förbi, säger Anne-Sophie Lois.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.