En man städar upp i ett hus som saknar tak och väggar efter att sandstormen slog till i byn Sewla i delstaten Uttar Pradesh i norra indien. Orkanen, med vindstyrkor upp emot 36 sekundmeter förstörde hus, välte omkull träd och dödade både människor och boskap. Foto: TT

Över 140 människor har dött i sandstormen i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffrorna fortsätter att stiga efter den kraftiga sandstormen som drabbat Indien de senaste dagarna. Minst 140 människor uppges ha mist livet. Många människor har blivit hemlösa efter att stormen och det kraftiga regnet förstört byggnader och blåst omkull träd.

Regn- och sandstormen slog till hårt mot delstaterna Uttar Pradesh och Rajasthan.

I vissa områden nådde vinden orkanstyrkor på 36 sekundmeter.

Bara i byn Kheragarh i distriktet Agra ska så många som 20 människor ha dött, de flesta av skador från fallande träd och väggar från hus som blåste omkull.

Södra delen av landet drabbades av kraftiga åskväder med upp emot 40 000 blixtnedslag.

Indiens premiärminister Narendra Modi har lovat ekonomiskt stöd till dem som drabbats av sandstormen via en särskild fond för katastrofoffer.

Dåligt konstruerade byggnader

Att hus och byggnader kollapsar är inte ovanligt i Indien eftersom miljontals människor i landet bor i dåligt konstruerade hus. Under monsunregn sker det regelbundet att hus förstörs, något som många gånger leder till att människor dör.

Många av de döda befann sig inomhus och låg och sov när deras hus rasade efter att ha blivit träffade av både blixtar och hårda vindar.

– Jag har arbetat här i 20 år och det här är det värsta jag har sett, säger Hemant Gera, som arbetar med katastrofhantering i Rajasthan, till BBC.

Indiens meteorologiska myndighet varnar för att de kraftiga stormarna kommer att fortsätta de närmaste dagarna och har enligt CNN utfärdat en så kallad ”gul varning”, vilket innebär att man uppmanar befolkningen att vara uppmärksam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.