Turkiska armén bevakar gränsen mot Syiren och staden Kobane. Foto: TT

Över 160 döda i IS-massaker

Uppdaterad
Publicerad

Islamiska staten, IS, har dödat minst 164 civila i en ny offensiv mot kurder i staden Kobane. Det är en av jihadiströrelsens ”värsta massakrer” i Syrien, säger det oppositionella Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, SOHR.

Flertalet dödsoffer mördades under ett dygn inne i själva staden medan 26 dödades i en by i närheten i torsdags. Kvinnor och barn fanns bland de kroppar som har hittats i hem och på gatorna.

Journalisten Mostafa Ali säger till AFP att det inte fanns något militärt mål med attacken.

Syrienkriget

– IS vill inte ta över staden. De kom bara för att döda så många civila som möjligt, säger Ali.

IS antas ha velat hämnas den kurdiska milisen YPG:s framryckning de senaste veckorna. De tog sig in i Kobane utklädda till YPG-krigare.

– När IS gick in i staden intog de positioner i byggnader och sköt på allt som rörde sig, säger Rami Abdel Rahman, som leder det Londonbaserade SOHR, till AFP.

Samtidigt som Kobane anfölls gick IS också till attack mot staden al-Hasakah i nordöstra Syrien. Attacken har lett till en ny flyktingkatastrof. FN uppskattar att omkring 60.000 människor har tvingats lämna sina hem, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet