En fontän i Bryant Park, New York, på torsdagen. Foto: Frank Franklin/TT

Över 20 döda i extremkylan i USA och Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade polarvirveln har enligt myndigheter krävt över 20 liv i Kanada och USA. Temperaturer på nedåt 50 minusgrader rapporteras, och sjukhusen får in många fall av förfrysningar.

Läkaren Stathis Poulakidas i Chicago säger till nyhetsbyrån Reuters att i flera fall finns det risk för att offren förlorar såväl fingrar som tår.

Ungefär hälften av personerna som sökt vård är hemlösa, och resten är människor vars jobb äger rum utomhus. Under väderförhållanden som dessa kan det räcka med tio minuter för att förfrysningen ska sätta in.

Rekordkyla i flera stater

Tillsammans med de starka vindarna skapas en rejäl kyleffekt, och temperaturer på minus 25 kan kännas som minus 45 till minus 50 grader. När vädret var som kallast under torsdagsmorgonen hade elva amerikanska stater i den amerikanska  mellanvästern lägre temperaturer än Alaskas nordligaste stad.

I Chicago sjönk temperaturen till minus 29 grader celsius under torsdagen, vilket är det kallaste delstaten haft på 100 år, och nästan  tio grader kallare än det tidigare rekordet från 1985. Även i Wisconsin var det rekordkallt, med temperaturer på minus 32 grader, enligt the Guardian.

Flyg och post har påverkats

Tusentals flyg har ställts in i de berörda delstaterna, och även postgången påverkades på många ställen när kylan var som värst. Enligt Röda korset blev även 370 blodgivarcentraler tvungna att hålla stängt som en följd av vädret, uppger CNN. Men nu till helgen ger kylan med sig enligt prognoserna.

Enligt lokala myndigheter kan dock väderövergången föra med sig problem på vissa håll. I bland annat Michigan ser man en risk för översvämningar när temperaturerna kryper upp mot plus igen.

Varför är det så kallt?

Den så kallade stratosfäriska polarvirveln befinner sig på höjd av omkring 25 kilometer upp i atmosfären. Vid en plötslig uppvärmning av stratosfären i polartrakterna kastas vindriktningen  om, och polarvirveln kan försvagas och separeras i flera delar. Detta kan påverka troposfären, där vårt väder håller till, på så sätt att kall polarluft läcker söderut och ger dramatiskt låga temperaturer.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.