En man inspekterar sitt hem efter att den tropiska orkanen dragit förbi. Foto: STR/TT

Över 30 döda i tropisk orkan över Vietnam

Uppdaterad
Publicerad

Minst 30 personer har omkommit i jordskred orsakade av tropiska orkanen Molave som har dragit in över Vietnam. Ytterligare minst 40 personer saknas efter ovädret, som beskrivs som ett av de kraftigaste på flera decennier.

Bland de döda finns tolv fiskare, som hittats omkomna efter att de råkat i sjönöd när de försökte ta sig till säkerhet inför stormens ankomst i tisdags. Flera fiskare saknas fortsatt.

Hundratals soldater letar efter överlevande samtidigt som fortsatt hårt väder försvårar räddningsarbetet. Enligt myndigheterna har den tropiska orkanen orsakat strömavbrott som drabbar flera miljoner människor. Centrala Vietnam väntar fortsatta skyfall fram till helgen.

”Vi kan förutspå vilken väg stormen kommer att ta och hur mycket regn som kommer att falla, men vi kan inte förutspå när jordskred inträffar”, säger premiärminister Trinh Dinh Dung i ett uttalande.

Sedan början av oktober har Vietnam skakats av flera kraftiga oväder, med regn, översvämningar och över 100 döda till följd.

Tropiska orkanen Molave passerade Filippinerna innan den nådde Vietnam. Där orsakade den översvämningar och jordskred och minst 16 personer omkom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.