Volontärer hjälper flyktingar i land på den grekiska ön Lesbos. Foto: TT

Över 4.000 har dött på flykt i år

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 4.000 flyktingar och migranter har omkommit i år, varav tre fjärdedelar på Medelhavet. Det uppger den internationella organisationen för migration, IOM.

Bara de senaste tio dagarna har 120 kroppar spolats upp längs Libyens kust. Hittills i år har 3.120 människor rapporterats döda eller saknade på Medelhavet, enligt siffror från IOM. Det är långt fler än under samma period förra året, då 1.971 personer dog på Medelhavet. För hela förra året landade antalet på över 3.700 personer.

Båt till Italien allt vanligare

Samtidigt har drygt 260.000 i år lyckats ta sig till Europa, varav de allra flesta över havet. Att åka med båt till Italien har återigen blivit vanligare, sedan den så kallade Balkan-rutten stängts. Förra veckan kom 80 procent av de migranter och flyktingar som anlände till Europa till Italien.

Flera har dött på flykt

I Nordafrika har 342 migranter eller flyktingar rapporterats döda i år och i området från Centralamerika upp till gränsen mellan Mexiko och USA 227. I Mellanöstern har 81 migranter rapporterats döda, varav 64 syrier uppges ha dödats av turkiska gränspatruller, skriver IOM, som i det här fallet hänvisar till uppgifter från Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) och Human Rights Watch.

Organisationen IOM är numera knuten till FN.

De flyktingar och migranter tagit sig till Italien, Grekland och Bulgarien kom främst från följande länder:

Italien: Nigeria, Eritrea, Sudan, Guinea, Elfenbenskusten (under juni 2016)

Grekland: Syrien, Pakistan, Afghanistan, Irak, Algeriet (under juni 2016)

Bulgarien: Afghanistan, Irak, Syrien (under hela 2016)

Källa: IOM

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer