Över 40 döda i jordskred i Haiti

Uppdaterad
Publicerad

Minst 42 personer har omkommit och 11 saknas efter jordskred orsakade av skyfall i Haiti. Enligt FN har omkring 13 400 personer tvingats lämna sina hem på grund av ovädret och totalt drabbas cirka 37 000.

– Även om detta inte är en orkan eller en tropisk storm är skadorna som observerats i de drabbade områdena omfattande, säger Jean-Martin Bauer, FN-samordnare för humanitära åtgärder i Haiti.

Staden Léogâne, cirka fyra mil sydväst om huvudstaden Port-au-Prince, är särskilt drabbad då tre vattendrag i närheten har svämmat över. Enligt myndigheterna har 20 personer i staden omkommit.

– Invånarna är desperata. De har förlorat allt. Vattnet har ödelagt deras åkrar, svept med sig deras boskap, säger Léogânes borgmästare Ernson Henry.

Det höga dödstalet belyser landets sårbarhet för naturkatastrofer och hur man har misslyckats att dämpa riskerna precis inför årets orkansäsong.

Redan före översvämningarna var nära hälften av Haitis befolkning i behov av humanitärt bistånd, enligt FN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.