Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör korrespondenten Peder Gustafsson förklara varför han inte tror demonstrationerna kommer upphöra. Foto: AP/SR.

Våldet eskalerar i Myanmar: ”Det är det enda språket militärjuntan kan”

Uppdaterad
Publicerad

Militären öppnade på lördagen eld mot pro-demokratiska demonstranter runtom i det militärockuperade Myanmar, rapporterar flera nyhetsbyråer. Över 100 ska ha mist livet under vad som beskrivs som den dödligaste dagen sedan militärkuppen förra månaden.

Våldet från militärjuntans håll var väntat säger Sveriges Radios Asienkorrespondent Peder Gustafsson.

– Militären kan inte bättre, det här är det enda språk de kan i det här läget.

– Man har ingen som helst vana att lyssna till någon annan än sig själv inom militären i Myanmar. Att slå ner befolkningen och visa sin kraft är det medel man tar till, säger Peder Gustafsson.

Människor i Myanmar som Peder Gustafsson har kontakt med säger att de inte kan backa nu, för det vore ett svek mot de över 300 demonstranter som hittills gett sina liv åt protesterna för demokrati. Demonstranterna vill också förhindra att militären återigen styr landet i upp till fyrtio år.

Lokala medier skriver om döda demonstranter i minst tre städer idag: Yangon, Mandalay och Sagaing. Flera människor ska även ha skadats under protesterna som skedde medan armén firade den officiellt utropade Armed Forces Day, ”väpnade styrkornas dag”, skriver Reuters.

”Svarat oerhört kraftigt”

Minst 114 människor har dött i oroligheterna, rapporterar nyhetssajten Myanmar Now sent på lördagen. En annan oberoende källa räknar enligt AP dödstalet till något färre, men det uppges vara den blodigaste dagen sedan protesterna startade.

På statlig, militärkontrollerad tv, varnas människor att de kommer att skjutas i huvudet eller ryggen om de går ut och demonstrerar. Militären slår även ner mot civil olydnad i andra former.

– I stort sett hela statsapparaten i Myanmar ligger nere för att alla statsanställda har anslutit sig till demokratirörelsen och slutat gå till jobbet. Det har gjort militärjuntan riktigt förbannad på ren svenska. Militären har svarat oerhört kraftigt på de här demonstrationerna i dag, säger Peder Gustafsson.

Utlovat allmänna val

Våldsamheterna kommer dagen efter att en av ledarna för Myanmars militärdiktatur, generalen Min Aung Hlaing, sagt att de värnar om att skydda folket och kommer hålla allmänna val, utan att ge någon tidsram för när det ska ske.

Militärockupationen i Myanmar startade i februari då landets premiärminister Aung San Suu Kyi greps tillsammans med flera andra representanter för sitt parti. Hon sitter fängslad anklagad för mutbrott, något som saknar grunder, enligt hennes advokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer