Foto: Mario Tama, AFP / TT

Över 60 miljoner poströster – delstaterna olika väl förberedda

Uppdaterad
Publicerad

Med en dag kvar till valet i USA har minst 95 miljoner amerikaner förhandsröstat – av dem har nära 60 miljoner poströstat. Men förmågan att hantera den stora anstormningen förhandsröster skiljer sig åt mellan delstaterna.

Poströsterna har varit föremål för kontrovers i årets amerikanska valrörelse.

President Donald Trump har vid flera tillfällen kritiserat systemet för att vara osäkert och antytt att poströsterna kan komma att användas för valfusk. Något som dock tillbakavisats av den federala amerikanska valmyndigheten.

Presidentvalet i USA 2020

Förmågan att hantera poströsterna tycks dock skilja sig åt mellan delstaterna. När tankesmejan Brookings Institute betygsatt elva vågmästarstater får bara en av dem (Nevada) högsta betyg på en skala från A till F.

Kartan visar de stater i USA med mest osäkert utfall i valet, och hur väl förberedda de är för att hantera den stora mängden poströster som väntas. Foto: SVT Grafik

De stora och viktiga delstaterna Texas och Florida får båda ett ”C” i betyg vilket de delar med Georgia, Arizona och Wisconsin.

Se mer i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet